Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a retras de la comercializare 20 de tone de rosii din import, deoarece prezentau reziduuri de pesticide peste limitele admise, au declarat pentru Mediafax reprezentantii autoritatii.

In perioada 1 ianuarie - 23 februarie, inspectorii ANSVSA au controlat 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimala, care au ca risc asociat prezenta de reziduuri de pesticide si au prelevat, pentru determinari de laborator, un numar de 505 probe.

Verificarile au fost realizate in posturile de inspectie la frontiera si punctele finale de import si au vizat determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.

Pentru cele 505 probe prelevate si transmise pentru analiza, au fost eliberate buletine pentru un numar de 440, restul aflandu-se in curs de finalizare a determinarilor de laborator. Dintre cele 440 de probe analizate, o singura proba a prezentat depasirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme.

Rezultatul neconform s-a inregistrat la tomate provenite din Iordania, iar lotul respectiv a fost distrus.

Potrivit reprezentantilor ANSVSA, din Iordania au fost importate 20 de tone de rosii, 19,5 tone fiind gasite in depozit, iar diferenta de 800 de kilograme a fost retrasa din comert.