Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma, miercuri, ca nu exista dovada legaturii dintre lotul de branza depistat ca fiind infestat cu bacteria E.coli si decesul unor bebelusi din judetul Arges, insa demnitarul precizeaza ca a facut public numele producatorului Lactate Bradet pentru a preveni alte imbolnaviri in randul populatiei.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"Desigur, nu exista dovada legaturii dintre branza incriminata si cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sanatatii sa duca la capat ancheta. Insa, din informatiile pe care le aveam cand am iesit public, rezulta ca lotul de branza de 25 kg de la fabrica respectiva, NU A MAI FOST REGASITA NICI LA PRODUCATOR, NICI LA UNITATILE DE COMERCIALIZARE.

Ce inseamna lucrul acesta? Inseamna ca acea cantitate de branza SE AFLA IN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar in momentul in care eu faceam declaratia, aceasta branza infestata cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU STIAU CE AU IN FRIGIDER SI CE PUTEAU SA LE DEA COPIILOR! Sper ca nu a fost afectat grav un producator, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, si asta moral imi da liniste. In cazul in care ar fi fost afectati alti copii, mi s-ar fi reprosat ca am stiut numele producatorului si l-am tainuit" a scris Irimescu pe Facebook.

Ministrul a mai spus ca a decis sa faca public numele firmei pentru ca nu se poate pune in balanta viata unor copii, care ar fi putut consuma branza infestata, cu imaginea fabricii de lactate.

"Am dat informatia in mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se imputa acum este prea marea transparenta de care am dat dovada. Poate am gresit, poate nu. Pe de alta parte, informatia era deja cunoscuta in mass media, jurnasistii necerandu-mi decat confirmarea ei. Alte persoane avusesera deja grija sa o dea, ¬pe surse¬ cum se spune, inainte.

Eu o sa va spun cum se vede situatia de la mine si de ce am decis sa fiu atat de transparent. In primul rand, cred ca se face o confuzie imensa intre valori. Nu cred ca putem pune in balanta viata unor copii cu orice altceva. Nu cred ca este un mod corect si moral a vedea astfel lucrurile", a mai explicat Achim Irimescu.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Aleimentelor (DSVSA) Arges a depistat bacteria E-coli in probe din branza de vaci produsa de Bradet Curtea de Arges. Daniel Lupu, de la DSV Arges, a declarat, pentru B1 TV, ca bacteria E-Coli descoperita in branza care provenea de la Bradet nu are nicio legatura cu moartea a 3 bebelusi din judetul Arges.

Firma Lactate Bradet din judetul Arges, care produce branza de vaci depistata de autoritati ca fiind infestatata cu bacteria E-coli, este detinuta de Marius Nicolae Badea si de Gabriela Carmen Roman, ambii din Pitesti.

Badea (44 de ani) a decalarat, intr-o conferinta de presa, la Pitesti, ca materia prima provine de la doua ferme moderne de vaci, una din Arges si una din Dolj, iar intreaga cantitate de lapte este pasteurizata dupa intrarea in fabrica.

In plus, analizele probelor de lapte si analizele medicale ale angajatilor au fost intotdeauna conforme, a sustinut Badea, citat de Agerpres.

"Contaminarea poate sa fie ori cu apa, care impinge produsele in procesul de fabricatie, fie in manipulare, la noi, fie in magazinul de desfacere. Nu sunt in masura sa acuz nici magazinele, dar va asigur ca la noi igiena este maxima", a spus Marius Badea.

"Am investit masiv si am incercat sa facem o fabrica moderna, la capacitatile si la posibilitatile noastre si toate controalele care au fost la fabrica au dovedit ca ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultima generatie. Sunt convins ca am luat toate masurile pentru a evita orice contaminare in produsul nostru finit. Din pacate au aparut aceste speculatii, aceste analize care sunt partiale, nu putem trage o concluzie definitiva", a ai spus el.

Omul de afaceri s-a declarat sceptic in privinta revenirii fabricii pe piata, in urma acestui incident. Firma Bradet fusese infiinata in anul 2001.

"Eu nu cred ca se poate reabilita fabrica, este ca un copil pe care l-ai crescut si trebuie sa te desparti de el la un anumit moment", a spus omul de afaceri.