Nature Biotechnology a publicat zilele trecute rezultatele obtinute de trei laboratoare diferite, din America si Europa, in tratarea unora dintre cele mai virulente boli ale culturilor.Cercetatorii de la John Innes Centre, din Marea Britanie au reusit sa gaseasca cele doua gene distincte de rezistenta la rugina graului. Astfel au putut sa creeze o tulpina rezistenta la acest daunator.

PlantaFoto: Smile Media

In acelasi timp, specialistii de la Brazilia Universidade Federal de Vicosa au identificat la o leguminoasa (Cajanus cajan) o gena rezistenta, pe care au introdus-o in soia pentru a crea o cultura care poate supravietui ruginei asiatice care afecteaza aceasta planta.

Nu in ultimul rand, cercetatorii din Sainsbury Laboratory din Marea Britanie au modificat genetic un soi american de cartof salbatic, care a devenit capabil sa supravietuiasca manei tarzii a cartofului, boala care a cauzat foametea din Irlanda in 1800.

Impactul acestor trei boli a fost pana acum extrem. ”In fiecare caz, aceste boli cauzeaza pierderi substantiale, de pana la 80% din totalul randamentului culturilor„, declara Jack Westwood, director de afaceri externe al fundatiei 2Blades, care a sprijinit cercetarea pentru toate cele trei tulpini. ”Stiu ca, in Brazilia, rugina asiatica a soiei singura costa 2 miliarde $ anual, astfel incat rezistenta ar putea duce la economisirea acestor sume”, a mai adaugat el.

Pentru ca cele trei boli mai sus mentionate reprezinta amenintari majore ale culturilor, probabil ca in urmatorii ani, noile soiuri vor ajunge sa domine pietele.

Mai multe puteti citi pe:infoomg.ro