De ce trebuie sa fiti atenti cand cumparati rosii cu mot in afara sezonului: Aparitia tuguiului e cauzata de stimulenti chimici - inginer roman

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 30 mai 2016, 11:09 Economie | Consumator

Rosii cu mot
Foto: Hotnews
Rosiile cu "mot" sunt vedeta pietelor romanesti in fiecare primavara. Un inginer de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau spune ca multe dintre aceste rosii, atunci cand sunt comercializate in afara sezonului, "au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor... Aparitia acestui mucron (mot) pronuntat este cauzata de stimulenti chimici", potrivit unui articol publicat de AgroIntel.ro.

Pretul rosiilor a variat week-end-ul trecut intre 7 si 10 lei in marile piete agro-alimentare bucurestene. Dar ce calitate au aceste rosii timpurii?

AgroIntel scrie ca cei mai multi dintre vanzatori le prezinta drept rosii din soiul bulgaresc Prekos, un soi care prezinta, intr-adevar, un mot proeminent. Dar inginerul Costel Vanatoru de la Statiunea de Cercetare Buzau, prezentat de AgroIntel drept un expert recunoscut in cultura de rosii, atentioneaza asupra faptului ca multe dintre rosiile de pe piata sunt tratate chimic pentru coacerea accelerata.

"Prekos este singurul hibrid care se vinde in Romania si are usor aceasta caracteristica de mucron, dar nu pronuntata, ce este dat de o gena care transmite aceasta caracteristica. Sunt putine creatii comerciale care au genetic aceasta caracteristica. In rest, aceasta caracteristica este declansata de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos. Nu vorbim de un soi uniform care sa aiba o caracteristica expresiva si uniforma cu acest mucron", a declarat Costel Vanatoru pentru AgroIntel.ro.

"Vedem pe taraba aceste asa-zise rosii Prekos, dar care au un mucron foarte pronuntat si toate fructele de pe taraba par ca scoase la tipar. Sunt semne ca aceste tomate au fost tratate cu stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor. Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici", a mai spus Costel Vanatoru.

Inginerul arata si cum poate fi verificata de catre clienti o rosie: "Mai sunt cateva indicii care ne pot spune daca acele tomate au fost fortate artificial sa creasca si sa se coaca. Aici intra faptul ca un mucron foarte pronuntat ar putea sa dea de gandit ca s-a umblat chimic la el. Apoi, daca taiem fructul in sectiune si vedem ca fructul nu are seminte, iar in lojele seminale gasim un tesut gelatinos de culoare verde si urme de seminte neevoluate este dovada ca avem un hibrid si ca acolo este posibil sa se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru ca fructul nu a avut timp sa-si formeze samanta si a fost grabit sa se matureze. Atunci cand sectionam fructul si gasim in pulpa exterioara a rosiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei maturari fortate care a dus la crearea unui tesut celulozic in pulpa lui. Cepul, de la baza ramane lemnos si verde, puternic pronuntat in fruct asta fiind un alt indiciu al faptului ca tomata a fost fortata sa se coaca".

Citeste tot articolul pe AgroIntel.ro












[P] Tu ce mananci azi la birou? Preparate culinare delicioase, care iti asigura energia necesara pentru intreaga zi

In intelepciunea populara se spune ca "toamna se numara bobocii". Adaptata la secolul vitezei, aceasta zicala arata ca toamna se numara proiectele, care vin pe banda rulanta si trebuie finalizate cu brio in cel mai scurt timp. Iar intr-o perioada plina de task-uri solicitante la birou, masa de pranz reprezinta singura perioada in care va puteti incarca cu energia necesara pentru a le duce la bun sfarsit. Cum, de multe ori, programul nu va permite sa gatiti acasa preparatele culinare preferate, foodpanda.ro, cea mai mare platforma de comenzi de mancare din Romania, va intampina cu cea mai variata gama de mancaruri gustoase, pline de vitamine si proteine sanatoase, care va dau energie pentru intreaga zi.
17949 vizualizari
  • +16 (18 voturi)    
    De ce nu le verifica nimeni? (Luni, 30 mai 2016, 11:16)

    mr_mojo [utilizator]

    Toate alimentele trebuie verificate si daca sunt abateri, cei ce le vând trebuie aspru sancționați.
    E simplu.
    • +5 (9 voturi)    
      mafia pietelor private (dar nu numai) nu permit (Luni, 30 mai 2016, 12:04)

      artistul000 [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

      acest lucru ... astia cu chimicalele lor le aduc cei mai multi bani ...

      Sfatul meu este sa evitati pietele din capitala si aprovizionati va de pe la satele din imprejurimi... de pe la persoane care chiar muncesc ....

      Alt sfat ... nu cumparati legume/fructe daca nu este sezonul pentru ei ...

      ultimul sfat ... evitati alimentele provenite din agricultura industrializata ...


      si cu toate astea ... tot nu puteti fi siguri 100% despre ce mancati dar reduceti semnificativ sansele de a manca porcarii...
      • +6 (8 voturi)    
        De acord, (Luni, 30 mai 2016, 12:30)

        adro [utilizator] i-a raspuns lui artistul000

        cu exceptia recomandarii de a cumpara legume de la taranii romani. Mai bine din hypermarket.
    • -3 (3 voturi)    
      Foarte pertinenta ideea! (Luni, 30 mai 2016, 13:51)

      Spirt [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

      Sa interzicem rosiile cu un tugui! Propun inchisoarea pentru vanzatorii care miseleste vand tuguie!
      Am o intrebare insa, o, marite: cei care le importa sa pateasca ceva au ba? Dar cei care le cresc? Si mai am o dilema: primesc informatii ca ar exista si rosii cu mai multe tuguie. Dar daca o rosie este rotuda si are un tugui mic? Cat sa fie marimea legala a tuguiului , o, marite?
      Deasemeni propun controale la tuguie! Sa vina echipe mixte de voluntari patrioti-militieni cu mitraliere- inspectori anti-tugui DSP! Unde sesizeaza tuguie sa aplice legea pe loc!
      Ne-am saturat de tuguie!
  • -4 (20 voturi)    
    rosii cu mot (Luni, 30 mai 2016, 11:50)

    terenche [utilizator]

    cele mai parfumate si gustoase rosii de pe piata la ora actuala sunt cele cu mot pe care le iau din Obor, de la o baba din dabuleni si de la mosul ei, cu basma pe cap,ea, si cu clop antideluvian, el.

    Si nu cred ca amaratii astia au banii sa-i dea pe " stimulenti de fecundare, de polenizare si de maturare a fructelor".
    Asa ca lasa-i pe oamenii astia sa traiasca, dle inginer Vanatoru...

    Mai bine consuma-ti energia pe importatorii care-ti baga pe gat adevaratele rosii cu chimicale.
    Pofta buna!
    • +9 (13 voturi)    
      Ia de verifica mai bine (Luni, 30 mai 2016, 12:07)

      Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      Ai sa fii uimit cati comercianti cumpara marfa de te miri unde si o vand apoi ca fiind productie proprie.
      Am incercat o data sa iau de la o familie ce vindea la poarta rosii. Fiind prea aratoase, am devenit un pic circumspect si i-am rugat sa ma lase sa imi culeg singur rosiile sub supravegherea lor, eu oferindu-le in schimb un pret mai bun.
      M-am lovit de un refuz :-)
      Era evident ca marfa, desi era prezentata ca fiind din gradina proprie, provenea, de fapt, de pe la cine stie ce engross...
    • +3 (9 voturi)    
      am inteles, sa traiti! (Luni, 30 mai 2016, 12:30)

      villa [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      domn importator
      va e frica ca ramaneti cu marfa in depozit? nici-o grija, ca la cat e tratata, o livrati si in 2017!
    • +11 (11 voturi)    
      din pacate (Luni, 30 mai 2016, 12:31)

      jescu [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      Din pacate in zonele cu traditie in cultivarea legumelor se folosesc cele mai multe chimicale. In al doilea rand, samsarii de prin piete au inceput sa "angajeze" persoane de pe la tzara sa le vanda marfa. Aspectul vanzatorului nu e o certitudine.

      In ultimul rand rosia tuguiata de la piata este de 10 ori mai gustoasa ca cea turceasca din supermarket. Trebuie mai multe pareri, si analize de laborator care sa confirme ca rosiile gustoase sunt toxice si ca rosiile de carton sunt cele sanatoase.
    • +6 (6 voturi)    
      marketingul a ajuns departe (Luni, 30 mai 2016, 13:14)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      De cate ori am vazut "taranii" si "tarancile" cu basma pe cap care vand prin piete imbracati de oras cum intra in bloc sau se plimba pe strada inafara programului.

      Du-te prin spatele pietei sa vezi cutiile de carton cu scris turcesc sau grecesc sau fii atent la tiganii care stau pe margine si mai dau din cand in cand atentionari legat de pret sau altele.

      Pana nu o sa fie obligatoriu actul de provenienta pentru marfa, in bucuresti nu o sa poti sa cumperi din piata decat marfa de engross.
    • +6 (6 voturi)    
      Cauza comuna (Luni, 30 mai 2016, 13:35)

      adro [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      O parte din cultivatorii tarani romani sunt dintre cei mai iresponsabili, lucru partial scuzabil uneori din cauza ignorantei... As sprijini oameni cinstiti, cumparand de la ei, doar daca i-as cunoaste. Nu mai indoiesc ca exista.

      Am vazut in spatiul public exprimat tot mai mult un adevar pe care romanii par sa-l accepte foarte tarziu: coruptia ucide. Radacina coruptiei este egoismul. El se manifesta diferit de la o persoana la alta in functie de particularitatile si deciziile proprii si de mediul in care fiecare om se formeaza si traieste: unii au acces la fonduri publice, altii detin o influenta pe care aleg sa si-o vanda in schimbul mitei, altii dau mita ca sa le fie cumparate si folosite produsele neconforme si periculoase de catre unitati publice, altii sunt platiti din bani publici pentru a impune un control - dar iau mita ca sa inchida ochii si chiar sa constranga pe cei controlati sa adopte solutii paguboase, chiar periculoase. Nu toti au acces la pozitii si mijloace, asa ca fiecare face ce poate. Totusi nimeni nu-i obliga sa actioneze asa. Fiecare poate fi cinstit sau corupt in mediul lui.

      Altii sunt tarani agricultori, au auzit de norme pentru pesticide si de substante interzise, dar nu vor sa cunoasca mai multe, sau daca stiu deja nu le pasa. Egoismul care la unii se manifesta prin coruptie se manifesta la ei prin lacomie si chiar prin "banala" ignoranta voita, ambele avand potential criminal.

      Sunt si oameni care aleg sa fie cinstiti indiferent de mediul lor, iar asta e vazut de unii in conextul actual ca un fel de sacrificiu, iar de altii ca semn de prostie. Avem nevoie disperata de oameni care simt motivatia de a fi cinstiti.
    • +2 (2 voturi)    
      In afara sezonului.... (Luni, 30 mai 2016, 14:46)

      grigule [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      ...nu exista marfa "din gradina omului". Cel putin la mine in Berceni, la Piata Progresul, toate babele si toti mosii (de juri ca sunt tarani sadea) castiga un ban fix ca tiganii sau alti comercianti intermediari, respectiv cumpara marfa de la depozit. Nu te-ai plimbat si tu putin pe la tarabe si chiar pe langa piata (babele si mosii care nu prind taraba vand la traista pe langa piata)? Nu ti se pare ciudat ca marfa toata este identica la toti? Hai sa lasam rosiile tuguiate, trase la xerox, si sa luam patrunjelul si mararul! TOT patrunjelul este identic la toate babele sau la toate tarabele, pana si ata aceea plasticata... cu care este legat. Este jenant, "in your face"...cine stie cum arata patrunjelul crescut in gradina omului cred ca imi va da dreptate. Nu mai zic de faptul ca o parte din babe sunt doar cartoane (om pus doar sa inspire mila - vai o batranica muncitoare care isi vinde produsele) controlate de alte persoane. Inca o mare prosteala pe care o halim iarasi cu mare spor este cea a "sibianului". Iarasi dau exemplul pietei Progresul unde sunt 3-4 magazine cu niste vanzatori tare de treaba si cu un accent ardelenesc de iti vine sa ii pupi pe gura. Surpriza, patronul e sudist de-al nostru, marfa vine tot din Sud - Giurgiu, Calarasi, Teleroman - atat branza cat si carnea. O alta prosteala este pescaria unde, de-al dracu', tot pestele e de Dunare...crap, caras, lin...mai e putin si urmeaza si somon de Dunare sa avem pe tarabe. Am intrebat.daca linii, toti unul si unul, trasi la xerox colorati si durdulii...sigur sunt din Dunare ca la Auchan fix niste veri de-ai lor erau de alta nationalitate? S-a jurat pe rosu ca sunt din Dunare si ca Dunarea abunda de lini, nu ca ar fi pe cale de disparitie in Romania. Poate pentru unii suna a teoria conspiratiei insa eu cred ca nu e asa de greu sa verificam putin ce consumam. E pacat ca suntem fortati sa facem investigatii si devenim paranoici in legatura cu mancarea pe care o dam copiilor nostri dar asta e...tre sa o facem
    • 0 (0 voturi)    
      basmaua ca basmaua (Luni, 30 mai 2016, 21:18)

      thebblack [utilizator] i-a raspuns lui terenche

      dar clopul domnului de ce era impotriva deluviului, orice ar fi ala?
      • 0 (0 voturi)    
        definitie (Marţi, 31 mai 2016, 8:40)

        terenche [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

        mai pune mana pe o carte sau pe o tableta si afla ce inseamna antideluvian, trogloditule, sau poate nici asta nu ai habar ce inseamna

        definitie dex:
        ANTEDILUVIÁN, -Ă, antediluvieni, -e, adj., s. n. 1. Adj., s. n. (Timp) care a precedat glaciația cuaternară. 2. Adj. Fig. Foarte vechi, străvechi; învechit, perimat.
        • 0 (0 voturi)    
          oh, the irony (Marţi, 31 mai 2016, 11:16)

          thebblack [utilizator] i-a raspuns lui terenche

          imi dai definitia din dex a lui 'antEdIluvian' dar ratezi exact faptul ca tu cu manuta ta ai scris 'antIdEluvian'.

          cine o fi oare trogloditul care nu pune mana pe carte? eu care stiam ortografia si sensul cuvantului si ti-am atras atentia asupra greselii sau tu care in mod evident auzisei pe undeva termenul cu sensul de 'vechi' dar prefixul 'ante' te descumpanea asa ca ai folosit cuvantul mult mai uzual 'anti', iar dupa observatia mea ai cautat repejor definitia pe net si tot nu ai realizat greseala comisa?
  • +21 (35 voturi)    
    Atenție la pseudoștiință! (Luni, 30 mai 2016, 11:51)

    adi.i [utilizator]

    Articolul are toate ingredientele pentru a-l pune în categoria articolelor scrise de Olivia Steer sau Dulcan: nu e bazat argumente raționale, științifice din care să tragem o concluzie utilă, ci pe false argumente.

    Din primul paragraf descoperim chemofobia, adică frica de „chimicale”. Avem niște roșii care se coc mai devreme datorită unor substanțe chimice. Și ce ne spune asta? Și apa e o substanță chimică. Întrebarea corectă este dacă această substanță chimică dăunează corpului uman și în ce cantitate. Nu primim acest răspuns din articol. Nici măcar numele substanței responsabile.

    Apoi, pentru a da greutate opiniei, în loc de aducerea de dovezi în sprijinul ei, articolul se folosește de autoritatea persoanei intervievate: inginer, expert recunoscut pe subiect. Este OK să avem o persoană calificată care vorbește despre subiect, dar chiar și aceste persoane își susțin părerile cu dovezi științifice. Așa funcționează metoda științifică.

    Apelul la natural, bio. Dacă nu e natural, nu e bun. Aici avem de-a face cu o intervenție a omului în procesul de maturare. Este acest lucru rău? Dacă nu, atunci de ce este sugerat cititorului prin sintagme „forțat aritificial să crească”? S-a măsurat cumva dacă aceast grăbire dăunează cumva? Articolul eșuează să răspundă și acestei întrebări.

    HN mai multă grijă la pseudoștiință. Nu trebuie să fii inginer agronom, doctor, chimist, biolog ca să o miroși și să-i dai ignore.

    PS: Articolul cu roșii țuguiate apare cam în fiecare an de vreo câțiva ani încoace. De pe forumuri și bloguri obscure văd că e preluată ideea și de specialiști.
    • +6 (16 voturi)    
      ideea este alta... (Luni, 30 mai 2016, 12:17)

      artistul000 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      Momentan nimeni nu stie ce efecte pot produce acestea pe termen lung ... cei responsabili pentru astfel de verificari/studii (autoritatile statului) nu-si fac deloc treaba...

      Cert este ca acel fruct (rosia este un fruct ... ) nu se mai dezvolta natural ... nu-si mai extrage toate mineralele necesare din sol si sunt fortate prin diverse mecanisme (chimie, vata minerala, etc.) sa creasca mai repede pentru a obtine profit....

      acea rosie practic nu mai este rosie .. tu consumi ceva cu forma de rosie ...

      oricum, fiecare stie ce este mai bine pentru el ... informatiile de pe internet pot fi daunatoare de cele mai multe ori si fiecare are responsabilitatea de a selecta acele surse pe care le considera el utile.
      • +4 (8 voturi)    
        Nu ai inteles mare lucru din ce a spus adi (Luni, 30 mai 2016, 13:21)

        Rares101 [utilizator] i-a raspuns lui artistul000

        Analize de laborator se fac peste tot, de asemenea agricultura hidroponica (cu vata minerala) este folosita de peste 20 de ani in tarile dezvoltate, asa ca nu se poate pune problema ca nu e timp sa vedem efectele. Daca o planta e viguroasa si coace fructele mai repede asta inseamna ca ceea ce-i dai tu ii face bine, respectiv o planta garbovita si care produce putin inseamna ca nu a fost crescuta cum trebuie si a suferit tot felul de stresuri.
        Cum ti-a spus si adi, multi romani sufera de chemofobie, dar totul in natura e chimie.
        Daca vorbim de gazarea fructelor pt a se coace, cum sunt gazate banalele pe vapor, atunci asta e o alta discutie, si sper ca "expertul" la asta s-a referit.
        Nu fi ignorant sa crezi ca daca tu nu ai cunostinte de studii si analize morfologice de laborator care se fac pe fructe/legume, ele chiar nu se fac si ca autoritatile statului nu-si fac treaba.
        Sunt si eu de acord, ca asta e pseudostiinta ce face HN aici prin "expertul" lor. Sa vina el sa ne arate analizele de laborator din cateva mostre din piata si sa prezinte diferentele morfologice dintre un fruct si altul.
        • +1 (3 voturi)    
          In ce fel isi fac treaba autoritatile statului... (Luni, 30 mai 2016, 13:44)

          adro [utilizator] i-a raspuns lui Rares101

          ... s-a vazut clar in ultimele luni.
      • +4 (4 voturi)    
        Uite analizele de laborator ce spun (Luni, 30 mai 2016, 13:35)

        Rares101 [utilizator] i-a raspuns lui artistul000

        Informatia luata tot de pe acelasi site:

        http://agrointel.ro/49638/adevarul-despre-continutul-de-pesticide-din-legumele-si-fructele-din-piata-romaneasca-vezi-ce-spune-raportul-oficial-al-autoritatilor/

        Asa ca nu stiu pe cine sa cred, pe chemofobi ca tine si unii producatori/traderi care au un interes financiar sau autoritatile din domeniu care au luat probe dintr-un esantion reprezentativ la nivel national?
    • +6 (12 voturi)    
      nasol ca putina lume (Luni, 30 mai 2016, 12:20)

      gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      intelege comentariul tau
      • +1 (5 voturi)    
        exact! (Luni, 30 mai 2016, 12:42)

        outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui gica pantalon

        E singurul comentariu rational de la acest articol.
    • -2 (4 voturi)    
      Unde erai tu (Luni, 30 mai 2016, 12:55)

      Zummm [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      Paznicul de serviciu. Iar tu faci o analiza pe text si...cam atat. Intrebare la intrebare. Pana acum Hexi Pharm si-a facut datoria in ceea ce privesti indivizi ca tine, sa vedem cine ne mai scapa de-acum incolo.
    • +1 (3 voturi)    
      trebuie sa fii rational pana la capat (Luni, 30 mai 2016, 13:21)

      gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      Cei ca tine care se simt neputinciosi in fata avalansei de produse expuse intens substantelor chimice si aleg sa creada ca si apa e o substanta chimica, pe de parte ii inteleg, e greu, dar pe de alta parte ma deranjeaza ignoranta.

      Substanta chimica aici si in alte articole care abordeaza teme similare se refera la acele substante la care corpul nu este expus in mod natural sau este expus in cantitati mult mai mici decat este expus prin intermediul acestor produse, un alt aspect legat de substante este ca in mod natural in plante este un echilibru chimic, de ex zaharul dintr-un mar este amestecat in fibre si alte substante si nu are efectele nocive ale zaharului rafinat care poate provoca diabet sau alte dezechilibre in timp.
    • +1 (3 voturi)    
      true (Luni, 30 mai 2016, 13:24)

      cvi [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      1. De corectat insa o afirmatie a dlui Vanatoru:
      "Acest soi sub masca caruia se ascund comerciantii, manifesta foarte putin vizibil acest asa numit mot, care este prezent la foarte putine fructe ce apartin soiului Prekos."
      Toate fructele de Prekos F1 prezinta acel mot. Poti sa-i faci ce doresti tomatei, ca ea va avea mot. In cazul acestui hibrid nu poti diferentia fructul provenit dintr-o floare stimulata de unul provenit dintr-o floare polenizata natural.

      2. Inca o eroare pe care o face domnul inginer este:
      "Sunt mai multe tipuri de stimulenti, de regula cei pentru polenizare care favorizeaza o formare mai rapida a fructelor si stimulentii pentru maturare, care permit o coacere mai rapida. Aparitia acestui mucron pronuntat este cauzata de stimulenti chimici".
      Mucronul apare ca urmare a folosirii stimulentilor de polenizare, nu de maturare.
  • +6 (12 voturi)    
    (P) HN hai cu P-ul (Luni, 30 mai 2016, 12:00)

    Lok [utilizator]

    Stire de care doar turcaletii pot beneficia.
    • +3 (7 voturi)    
      (P) Agrointel (Luni, 30 mai 2016, 12:48)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Agrointel astia posteaza tot felul de aberatii pseudostiintifice pe FaceBook, de exemplu cel cu ferimierii din Alpi care produc lapte „cu chimicale”. Naturopatii obsedati dau like. Oameni buni, tot Universul e facut din chimicale, inclusiv corpul vostru. In plus, o substanta chimica naturala are exact aceleasi proprietati cu una sintetica. Analfabetismul stiintific ataca Romania. Citit aici: tehnocultura.ro/2014/06/26/chimicalele-din-viata-noastra-mituri-si-intrebari/
      • +4 (4 voturi)    
        In RSR (Luni, 30 mai 2016, 13:49)

        Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

        Proslavim legumele si fructele din RSR, de la CAP, care, intr adevar erau f. gustoase. Dar nimeni nu spune ca in RSR se foloseau si ingrasaminte chimice si pesticide (ca fara ele nu ai cum omora daunatorii), numai ca erau BINE DOZATE de inginerii agronomi si horticultori.
  • +7 (11 voturi)    
    Mai bine vedeti care sunt interesele (Luni, 30 mai 2016, 12:37)

    andreiu [utilizator]

    De ce naiba nu scrieti de rosiile din hypermaketuri care sunt tari ca un mar si nu au un gust de buruiana ?? Au la exterior un strat de 4 mm de culoare rosiatica si in rest sunt verzi. Singura lor calitate e ca sunt trasnportabile si arata binisor.
    In plin sezon ei vand aceleasi rosii... fara gust.. cand peste tot gasesti rosii coapte in gradina f f bune.
    Ajung sa ma intreb in luna iulie de unde reusesc ei sa gaseasca rosii atat de proaste ....cred ca-si fac stoc...
    Rosii tuguiate sunte bune si vor ramane alegerea noastra. Asa e soiul. Puneti si voi in pamant , udati daor cu apa si vor ieri la fel !!!
    Dupa cum a mai zis cineva deja: e o problema veche, pe care o citisem deja pe internet si rasuflata !
    Stergeti articolul !
  • +5 (5 voturi)    
    da vai (Luni, 30 mai 2016, 13:09)

    Motanul_incaltat [utilizator]

    Si eu care credeam ca toate rosiile sunt crescute doar cu balegar de la vaci bio...
  • +1 (5 voturi)    
    semintele (Luni, 30 mai 2016, 13:17)

    Toni_Romania [utilizator]

    Maj legumelor si fructelor "de la tarani" sunt tot din seminte aduse din afara, ca maj taranilor in 1990 si au aruncat semintele , ca erau "ceausiste".
  • +1 (3 voturi)    
    Excelent articol! Multumesc (Luni, 30 mai 2016, 13:40)

    jackalphonse [utilizator]

    Sa inteleg ca era sa cumparam usturoi de la farmacii, dar pe cei cu rosiile nu i conditioneaza nimeni?
  • +2 (2 voturi)    
    ?! (Luni, 30 mai 2016, 15:42)

    seoirse [utilizator]

    mai lasati-ma cu cumparatul de la tarani si de la producatorii locali! vecinii mei care nu au prea multi bani sunt tot la cateva zile cu stropitul pe legume, capsuni si pomii din gradina ca deja m-am gandit sa nu-mi mai las copiii pe afara cand ii vad si pe ei. alti vecini care au sere pentru vanzare tot asa si ne spun si noua sa stropim ca vad ca la noi li se strang frunzele la cires!cand le-am spus ca noi am stropit cu tuica si usturoi au facut ochii mari dar tot nu au incercat. Noi nu mai avem purici nici pe ciresi nici pe arbustii ornamentali in schimb ei inca mai au cu toate chimicalele pe care le-au pus pe ei! Pot doar sa deduc logic ca daca vecinii mei stropesc atat pentru
  • 0 (0 voturi)    
    alegie la astfel de rosii (Luni, 30 mai 2016, 15:43)

    Leona [utilizator]

    Acum cativa ani, am cumparat rosii de la piata, nu mai tin minte ce luna era.
    In 30 de min. de la consumarea acelor rosii, am ajuns cu fetita mea de numai cativa ani la camera de garda. SE SUFOCA si nu putea vorbi, tusea. Noroc ca eram in Buicuresti.

    Concluzia> alergie de la rosii, care au fost INROSITE artificlal. adica li se turna ceva la tulpina pentru a grabi procesul. cel putin asa mi-a zis doctirul atunci si am corobrat cu niste reportaje pe la tv.
    Am devenit foarte atenta la ce ii dau si de unde ii dau copilului sa manance, preparat in casa, produse de la tara etc. tot ce era mai bun si mai sanatos. Cealalta parte a medaliei stiti care era>? de fiecare data cand manca ceva ocazional din comert, la bunici, la cantina scolii, restaurant, etc .copilul meu se inbolnavea, alergie sau se deranja la burta. Culmea ca ceilalti copii care erau obsnuiti cu chipsuri, pufuleti sau salam, nu pateau domne nimic. Deci?!....
  • +3 (3 voturi)    
    - (Luni, 30 mai 2016, 15:47)

    seoirse [utilizator]

    pentru productia proprie atunci cei care produc pentru vanzare folosesc chimicale inzecit ca nu cred ca ii streseaza pe ei grija fata de sanatatea cumparatorului mai mult decat imbogatirea personala. Romanul pana nu e ars la buzunar nu face nimic legal si pentru bunastarea celorlalti!si pietele pline de astfel de bombe de pesticide sunt in egala masura vina lor si a autoritatilor care nu isi fac treaba si care de 2 3 ori pe an ne mai arunca in ochi ce realizari au ei cu cate un control 2 3 rosii sau 2, 3 ardei de obicei din import sa nu le sara si cinstitii producatori romani in cap! greata pentru felul in care sunt lucrurile la noi si fata de o presa de nimic in care doar cativa fac journalism adevarat restul cancan
  • 0 (0 voturi)    
    Aici in Iasi (Luni, 30 mai 2016, 15:54)

    Toni_Romania [utilizator]

    ...mai sunt aprozare cu rosii romanesti "ca pe vremuri".
    • +1 (1 vot)    
      Partial ai dreptate ! :))) (Luni, 30 mai 2016, 18:03)

      Club fan Radu Anton Roman [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      La voi in Iasi sunt printre cele mai frumoase studente din Romania, mai ales in Copou, eventual se poate trage concluzia ca sunt frumoase deoarece au o alimentatie sanatoasa !
      In plus pot garanta ca nu stau ca proastele ,in octombrie, la circoteca "oaselor" la "neprihanita" parascheva, cand vin toate babele si injura occidentu'...
      "vrednic este, vrednic" tovarasu' liviu dragnea :)))


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică