Deputatii europeni au cerut marti Comisiei sa ia masuri impotriva practicilor neloiale ale supermarketurilor care, sustin ei, penalizeaza agricultorii si intreprinderile mici si mijlocii, in conditiile in care raportul de forte le este net defavorabil in lantul de aprovizionare cu alimente, scrie AFP.

SupermarketFoto: AGERPRES

Printre practicile acuzate de eurodeputati figureaza vanzarea sub pretul de productie, intarzierile la plata, transferarea costurilor de transport sau stocare la furnizori sau modificarea unilaterala a contractelor.

Deputatii europeni au plecat de la constatarea ca exista in legislatia europeana reguli pentru a lupta impotriva practicilor comerciale neloiale care intervin intre companii si consumatori, dar nu si intre diferitii actori ai lantului agroalimentar.

Intr-o rezolutie, acestia spun ca o legislatie-cadru la scara Uniunii Europene ar putea face astfel incat "agricultorii si consumatorii europeni sa beneficieze de conditii echitabile de vanzare si cumparare". Acestia se pronunta pentru adoptarea unor sanctiuni suficient de puternice pentru a modifica modul in care se comporta marile lanturi de magazine.

"Intr-un context de criza agricola severa, este esential sa luptam impotrva acestor practici inacceptabile care reduc marjele procesatorilor si ale producatorilor", afirma eurodeputatul francez Michel Dantin (PPE, dreapta), care considera ca deputatii europeni au transmis "un semnal puternic CE pentru a dezvolta dreptul european al concurentei, pentru a tine mai mult cont de specificul industriei agroalimentare si de interesele producatorilor".

Comisarul european pentru Agricultura Phil Hogan a declarat luni, inaintea votului, ca "20 de state membre au introdus masuri impotriva acestor practici neloiale, altele au intentia sa o faca". "Majoritatea cadrelor nationale sunt foarte recente. Le vom studia", a spus el.