Sambata, la fabrica Danone din Bucuresti e ziua portilor deschise si a retetelor dezvaluite, intr-o zi in care consumatorii de iaurt vor avea ocazia sa treaca prin toata fabrica si sa deguste diferite feluri de iaurt. Inspectorul Ion Popescu (numele e generic, dar functia nu!) e asteptat oricand intre orele 10 dimineata si 16 dupa-amiaza pentru a-si baga nasul peste tot. Asa va putea sa verifice toate legendele urbane: de de unde vine laptele? foloseste lapte praf? ce fel de fermenti se folosesc? cum stii ca nu e antibiotic in el? Si, de fapt, de cati angajati e nevoie sa umple cateva mii de pahare cu iaurt pe ora?

Fabrica DanoneFoto: Smile Media

Sunt intrebari normale, pe care publicul aflat in "inspectie" le poate pune celor care stiu cel mai bine: angajatii. Oamenii care primesc in fiecare zi cisternele cu lapte de la ferma (da, e verificat zilnic sa nu aiba antibiotic, altfel nu are ce cauta in productie). Oamenii care supravegheaza instalatiile de la tastatura computerului (pentru ca laptele nu e atins de mana omului nicaieri in fabrica). Oamenii care respecta reteta veche si simpla, de lapte si fermenti, care sta la baza fiecarui iaurt.

Copiii vor avea ce vedea in vizita. Pentru ca banda de ambalare e un spectacol de miscare si culori. Si pentru ca povestea transformarii laptelui in iaurt are in ea o stiinta care ii va uimi.

Multi dintre vizitatori vor fi poate mai tineri decat fabrica, preluata si modernizata de Danone in 1999. Insa toti vizitatorii vor fi mai tineri decat brandul: compania mama are aproape 100 de ani!

De fapt, ce e iaurtul? V-ati intrebat vreodata?

E simplu: e una dintre cele mai vechi metode de a pastra nutrientii din lapte, mai mult decat ar rezista laptele ca atare. E, daca vreti, o banca de proteinecalciu si nutrienti, binecuvantata de un gust bun.

Aveti timp de o explicatie de specialitate? Ei bine, iaurturile sunt produse acidofile (contin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le confera o "auto-protectie". Acidifierea este o metoda obisnuita de a feri alimentele de alterare si de a le pastra timp mai indelungat, metoda folosita pentru a pastra si muraturile sau alimentele marinate. Daca produsele sunt pastrate la o temperatura intre +2 si +6 grade Celsius, conform recomandarilor de pe eticheta, ele isi mentine toate calitatile pana la data expirarii.

Pentru ca a fost descoperit inainte de conservanti, iautul nici n-are nevoie de ei. Laptele este pasteurizat, adica este supus unei incalziri rapide la cca 90ᅨC, urmata de o racire rapida. Prin pasteurizare sunt distrusi microbii responsabili de alterare. Apoi in lapte se adauga fermenti (bacteriile lactice benefice), iar in final paharele inchise ermetic protejeaza de degradare anumite componente (de exemplu impiedica rancezirea grasimilor).

Dar, de fapt, de ce tine atata iaurtul?

Toate astea se vor intampla sub ochii vostri in vizita la Danone. Sigur, in spatele unor ecrane de protectie sau in cuve inchise ermetic, pentru ca aerul n-are voie sa patrunda in procesul de fabricatie. De altfel, secretul pastrarii indelungate a calitatii produselor Danone e chiar asta: igiena perfecta. A, da: si temperatura.

Intr-o suta de ani de istorie se intampla multe. In cazul Danone, n-a fost doar intamplare. In tot timpul asta, oamenii din companie au cercetat produsele lactate si au gasit fermenti cu anumite calitati care dau un gust specific si o anumita textura produselor sale. Pe ei ii adauga controlat in iaurt. Si asta e cuvantul cheie: controlat. Cand faci iaurt in casa, nu stii niciodata exact ce bacterii din aer fermenteaza laptele. In plus, nu vei putea controla temperatura pe toata durata fermentarii si astfel exista posibilitatea ca bacteriile lactice benefice din lapte sa nu se dezvolte optim si, deci, sa nu beneficiezi de fapt de toate calitatile produsului.

Si tocmai de aceea iaurtul produs in instalatii perfect igienice, cu fermenti selectionati, are un gust consistent, indiferent ca-l produci marti sau joi, din lapte de la Oltenita sau de langa Giurgiu. Sa nu uitam: laptele (peste 50 milioane litri anual) vine de la fermieri romani, pe care tot Danone i-a ajutat cu bani pentru modernizarea fermelor, ca sa arate si sa produca exact la standardele europene ale companiei.

Vizitele in fabrica Danone vor fi organizate pe data de 9 iulie, din ora in ora, in intervalul 10:00 - 17:00, in grupuri de cel mult 20 de persoane. Acestea se pot face doar pe baza inregistrarii accesand formularul de pe site-ul danone.ro, pana pe data de 8 iulie.