Luna aceasta, reprezentantii companiei spaniole Agrasys au adunat cea de-a doua recolta de tritordeum in conditii de camp. Rezultat al incrucisarii dintre un grau dur (Triticum durum) si un orz salbatic (Hordeum chilense) originar din Chile si Argentina, tritordeumul a fost lansat oficial in Europa la sfarsitul anului 2006.

TritordeumFoto: infoomg.ro

Cultivarea sa in conditii reale, de camp, a inceput de-abia in 2013. Tritordeum este cultivata in Spania, Italia, sudul Portugaliei si Turcia, in sisteme de agricultura conventionala, dar si biologica. Deocamdata, totalul suprafetelor semanate se ridica la doar 1.700 ha.

Aceasta este cea de-a doua planta din familia cerealelor, creata de om. Prima a fost triticale, care a rezultat din combinatia intre grau si secara si care este utilizata, inclusiv in Romania, pentru hrana animalelor. Tritordeum este, prin vocatia sa, destinata hranei umane. Tritordeum ofera un continut crescut de fibre solubile si de acid oleic. In comparatie cu graul, contine de zece ori mai multa luteina, un antioxidant din familia carotenoizilor, care actioneaza impotriva degenerarii retinei. Luteina confera plantei o culoare aurie, caracteristica.

Pe de alta parte, glutenul este mai putin complex. ”Poate fi o buna alternativa pentru persoanele care sufera de hipersensibilitate la gluten”, afirma producatorul.