Ministerul Agriculturii: Legumele si fructele romanesti din comert sunt sigure pentru consumatori chiar daca au reziduuri de pesticide

de CZ     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2016, 15:20 Economie | Consumator

Fructe si legume
Foto: MorgueFile.com
Legumele si fructele conventionale comercializate legal in Romania contin reziduuri de pesticide in limite normale si nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea consumatorilor, da asigurari, marti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intr-un comunicat remis HotNews.

"Din rapoartele de monitorizare realizate anual de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezinta in mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie sa fie una corecta. Nu orice continut de reziduu de pesticid inseamna si pericol pentru sanatatea umana. Rezultatele obtinute la aceste controale se inscriu in media la nivel european. Fiind vorba de produse conventionale si nu ecologice este evident ca acestea contin reziduuri de pesticide, dar care nu depasesc limita maxima admisa de legislatia in vigoare" - precizeaza MADR.

Periculoase sunt, intr-adevar, doar legumele si fructele ale caror valori ale prezentei reziduurilor de pesticide depasesc limita maxima admisa, mai arata Ministerul Agriculturii.

Conform sursei citate, contralele Autoritatatii Nationala Fitosanitare au relevat ca "urmele de pesticide" din fructele si legumele de pe piata romanesca "sunt in parametrii ceruti de legislatia in vigoare".
Controalele sunt efectuate in contextul in care hipermarketurile si supermarketurile solicita buletine de analiza.

"Continutul de reziduuri de pesticide, in limitele prevazute de legislatia europeana nu trebuie sa afecteze comercializarea produselor romanesti" - mentioneaza Ministerul Agriculturii.


Citeste mai multe despre   











Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
2182 vizualizari
  • +1 (9 voturi)    
    individul (Marţi, 6 septembrie 2016, 15:50)

    Snitzelvienez [utilizator]

    trebuie pus in carantina si hranit cu astfel de produse
  • +2 (6 voturi)    
    Yeah, right! (Marţi, 6 septembrie 2016, 15:52)

    Spirt [utilizator]

    Si cine-mi garanteaza mie ca nu depasesc limitele maxim admise de pesticide? Se face vreo analiza a loturilor date spre vanzare? A existat vreun lot cu exces si retras de pe piata? Se face vreo analiza a tuturor loturilor importate de legume si fructe? NU! E o declaratie pe proprie raspundere la minister ca nu depasesc limitele si cu asta basta! La fel la medicamente! Si am vazut la Hexi Farma cum se respecta!
    La medicamente si hrana TOATE LOTURILE ar trebui sa fie analizate inainte de a fi date spre consum!
    • +1 (5 voturi)    
      treaba e mult mai groasa (Marţi, 6 septembrie 2016, 16:06)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Spirt

      Fara un institut capabil sa detecteze substante extrem de nocive care pot schimba structura ADN sau pot anihila sistemul imunitar , pietele si supermarketurile sunt adevarate capcane ale mortii pe termen lung.
      Daca produsele bio din Romania au fost refuzate la export datorita prezentei pesticidelor sa ne imaginam cele non bio ce pot contine..Momentan statul roman este iresponsabil cu astfel de oameni la conducere
    • +3 (3 voturi)    
      ... (Marţi, 6 septembrie 2016, 16:15)

      cvi [utilizator] i-a raspuns lui Spirt

      Nu este posibila verificarea tuturor loturilor din motive economice si de timp (sau vreti sa cumparati capsuni culese cu cateva saptamani in urma?).
      In UE exista o legislatie stricta care reglementeaza si ia masuri cand depisteaza depasirea limitelor de pesticide impuse. In Africa, Turcia si parti din Asia, legislatia este mult mai permisiva.
  • +1 (1 vot)    
    sunt publice analizele? (Marţi, 6 septembrie 2016, 16:44)

    FFF T [utilizator]

    Aș vrea să pot citi astfel de rapoarte. Mulțumesc.
  • -1 (1 vot)    
    Ce pacat...ce dezamagire... (Marţi, 6 septembrie 2016, 17:28)

    cepreudonim [utilizator]

    Va rog sa cititi tot ce voi scrie... :)

    La presiunea asociatiilor si federatiilor din domeniu, Ministerul Agriculturii incearca sa corecteze declaratiile anterioare, precum suntem o tara de mana a treia dpdv al alimentelor comercializate (in principal fructe si legume, precum si carne, lapte, etc).

    Va povestesc cum un angajat al meu, aflat la MATCA, JUD GALATI (unde se fac cantitati f mari de legume, poate cel mai mare pol legumicol...nu stiu exact cum e la Giurgiu) cand a vrut sa manance un ardei gras, un legumicultor l-a oprit si i-a oferit din cele cultivate separat, pt consumul gospodariei lui.

    intru in detalii...acele rosii frumoase, lucitoare, tari, uniforme pe care le gasiti in piata sunt stropite intensiv cu urmatoarele substante:

    1. pt recolta bogata
    2. pt luciu
    3. pt uniformitate
    4. pt culoare
    5. pt resistenta (pe taraba)...nu se vestejesc, nu se deshidrateaza.

    CE SPECIALIST DIM MINISTERUL AGRICULTURII MA POATE CONTRAZICE?????
    • +1 (3 voturi)    
      Nu ai habar despre ce vorbesti (Marţi, 6 septembrie 2016, 18:24)

      4Runner [utilizator] i-a raspuns lui cepreudonim

      Din intamplarea mai sus relatata ai tras niste concluzii total nepotrivite. Toate punctele date de tine mai sus, de la 1 pana la 5, sunt date de genetica plantei si felul in care sunt crescute, si repectiv cand sunt culese. Mai putin putin punctul 2, unde se vede nepriceperea ta crasa. La punctul 2 esti chiar amuzant.
      Tu esti paralel cu domeniu, dar precum se spune la noi in popor, la agricultura si la fotbal se pricepe toata lumea.
      Doar pt faptul ca ai tu o poveste de povestit asta nu inseamna ca stii tot ce se intampla in agribusinessul romanesc. Generalizarea e apanajul prostilor.

      Invitatia respectivului legumicultor poate avea multiple cauze, i-a dat din lotul de fructe care nu are aspect comercial, sau din alea care au fost culese la momentul optim si nu mai devreme de pe planta pentru a rezista mai mult pe raft, au fost mai putin stropite, sau multe alte cauze.
      Totusi n-am inteles care substante sunt alea cu care au fost stropiti ardeii, daca tot te pricepi asa bine. :)))))
  • 0 (0 voturi)    
    Pe când controale în piețe? (Marţi, 6 septembrie 2016, 18:19)

    mr_mojo [utilizator]

    "Periculoase sunt, intr-adevar, doar legumele si fructele ale caror valori ale prezentei reziduurilor de pesticide depasesc limita maxima admisa"
    Cine anume verifică aceste legume și fructe? Dacă există o autoritate ea verifică doar ce produce, nu tot ce ajunge în piețe.
    Din păcate eu acum mă simt vulnerabil știind că în piețe sunt fructe și legume produse de producători neverificați (țărani) care pot pune (și pe alocuri o și fac) cantități de pesticide, îngrășăminte, etc. peste limita admisă. Lor nu li se face nici o prezentare unde să li explice ce și cât să pună; mai grav, au acces nelimitat la a cumpăra aceste produse. Pentru unii din ei contează doar profitul (a fi repede pe piață), mai puțin cât de sigure sunt produsele lor pentru consumator.
    Asta trebuie reglementată prin lege și controale trebuie să aibă loc în piețe; sau poate așteptăm să moară cineva intoxicat și abia apoi să luam măsuri?
    Nu am nimic cu țăranii și încurajez producătorii mici cu produse naturale de o calitate mai bună decât supermarket-urile, însă de multe ori produsele sunt crescute sau coapte artificial prin adăugarea de chimicale; știu și cazuri de producători care adaugă cantități de câteva ori peste norme din neștiință/ neglijență/ lăcomie.
    Toți producătorii știu cum se "grăbesc" roșiile cu chimicale, deci procesul e răspândit.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri