Vremea nefavorabila din Vietnam, cel mai mare producator de cafea robusta din lume, dar si din Brazilia, a determinat cresteri de preturi ale cafelei, sortimentul robusta inregistrand in prezent o majorare de 61,8% fata de 2014, potrivit Mediafax.

Vremea nefavorabila din Vietnam, cel mai mare producator de cafea robusta din lume, dar si din Brazilia, a determinat cresteri de preturi ale cafelei, sortimentul robusta inregistrand in prezent o majorare de 61,8% fata de 2014.

Dupa ce si-a consolidat pretul in ultimele 18 luni, cafeaua arabica incepe sa dea semne de crestere, pretul formand un plafon inferior care pregateste o urcare semnificativa, apreciaza Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.

"Aceste plafoane apar, de obicei, la finalul unei perioade extinse de trenduri descrescatoare si semnalizeaza aparitia unei miscari opuse. Crearea unui asemenea plafon dureaza cateva luni si, imediat cum apare ruperea, trendul crescator se instaleaza", arata analiza efectuata de banca de investitii.

Cafeaua arabica pare sa se apropie de 154,75 centi/livra (3,4$/kg), ceea ce reprezinta o crestere de 38,2%. O depasire a acestui pret ar putea insemna finalul perioadei de plafon, iar pretul ar putea urca spre 168,25 centi/livra, dar exista potential chiar si pentru 181,75 centi/livra sau chiar mai mult.

Recenta crestere a pretului a fost alimentata de datele care arata o scadere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atentia asupra stocurilor. In Brazilia, specialistii sunt ingrijorati din cauza frigului, care ar fi putut afecta copacii, lucru care e un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.