Virusul Zika, transmis prin muscatura femelei tantarului Aedes aegypti, inflameaza spiritele si in Florida, S.U.A. Pana la jumatatea lunii august, in statul american fusesera raportate 33 de cazuri de infestare cu Zika, la persoane care nu au calatorit in zonele considerate ca focare de infectie. Administratia Federala a Alimentelor si Medicamentelor a SUA a aprobat un set de masuri pentru combaterea focarului de infectie din Florida. Dar o organizatie din Florida Keys a obtinut blocarea acestor masuri, printr-o hotarare judecatoreasca. Problema urmeaza sa fie transata printr-un referendum.

TantarFoto: infoomg.ro

Concret, compania britanica Oxitec a modificat genetic tantari-masculi, pe care sa-i elibereze in zonele infestate cu Zika. Din imperecherea masculilor modificati cu femelele ”salbatice”, ar rezulta progenituri incapabile de a ajunge la maturitate. Astfel, tantarii Aedes aegypti ar disparea, iar Zika n-ar mai putea fi transmis.

”Metoda utilizata acum, respectiv stropirea cu insecticide, are o eficienta de aproximativ 60%, pentru ca deja exista multe exemplare care au devenit imune la pesticide”, a declarat Michael Doyle, directorul Departamentului local Florida Key pentru controlul tantarilor. ”Metoda propusa de cei de la Oxitec ar avea o eficienta de peste 90%„, a mai aratat el.

De cealalta parte, adversarii metodei se tem ca aceasta tehnologie ar putea deschide "cutia Pandorei", cu consecinte neprevazute pe scara larga pentru oameni si mediul inconjurator. "Nu credem ca e etic sa fie modificate in acest fel forme de viata si apoi eliberate in salbaticie", a declarat Zen Honeycutt, director al grupului - Mame de-a lungul Americii.

La randul sau, Hadyn Parry, CEO Oxitec, a declarat ca laboratoarele britanice au cerut FDA sa ia in considerare permisiunea de testare a tantarilor in alta parte, poate in Miami, care se lupta acum cu un focar Zika, sau Puerto Rico. "Am putea face acest lucru foarte repede, in termen de aproximativ o luna.", a spus Parry. Florida este primul stat din SUA unde au aparut tantari purtatori de Zika.

Pana acum cazurile de Zika au fost aduse in SUA de calatori care se intorceau din tarile cu focare ale bolii. SUA a declarat stare de urgenta Zika in Puerto Rico, unde mai mult de 10.000 de persoane au fost infectate cu acest virus. Un nou-nascut a murit recent de microcefalie provocata de Zika, in Texas, fiind primul caz de acest fel in SUA.