Nu exista in acest moment niciun risc de intrerupere a alimentarii cu energie termica a Capitalei, chiar daca situatia financiara a ELCEN si RADET este extrem de dificila, a declarat, luni, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dupa o intalnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

"In primul rand, nu exista un pericol de intrerupere a alimentarii cu apa calda a orasului. Chiar daca situatia financiara a celor doua companii este extrem de dificila. Pentru a evita astfel de speculatii ca exista riscuri iminente de oprire a alimentarii cu agent termic, am hotarat sa comunicam doar impreuna pe acest subiect, astfel incat sa nu ingreunam si mai mult situatia", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, este nevoie de o ritmicitate a platilor, astfel incat sa poata fi acoperit tot lantul de furnizare a gazelor si al energiei termice.

"In al doilea rand, am discutat despre o anumita ritmicitate a platilor, pentru a asigura necesarul de finantare catre furnizorii de gaze si operatorii de transport", a aratat Grigorescu.

In plus, el a aratat ca, in ceea ce priveste datoriile istorice ale RADET catre ELCEN, exista si alte institutii guvernamentale care trebuie sa se exprime in aceasta problema.

"Aceasta discutie va avea loc in perioada imediat urmatoare pentru a identifica pana la capat sursele de finantare pentru a trece iarna. O sa intermediem o discutie intre cele doua companii (ELCEN si RADET - n.r.) pentru a-si regla relatia comuna in interesul ambelor. Ceea ce facem noi este sa cream un cadru care garanteaza un dialog bazat pe interesul cetateanului si pe realitatea economica. Situatia este extrem de dificila, avand in vedere problema finantarii. Cel mai important lucru este ca nu exista in acest moment un risc pentru intreruperea alimentarii cu agent termic a orasului", a continuat Grigorescu.

La randul sau, primarul general al Bucurestiului, Gabriela Firea, a declarat ca Primaria Capitalei va face, in urmatoarele zile, o plata de 13 milioane de lei catre RADET, iar 60% din aceasta suma va merge catre ELCEN.

"Impreuna cu domnul ministru am stabilit ce avem de facut in continuare si anume: sa fie asigurat un cash flow pentru ELCEN, prin faptul ca Primaria Capitalei, asa cum a facut si in cele doua luni si jumatate de cand sunt primar general, va plati la zi subventia legala aferenta. In aceste zile se face o plata de 13 milioane de lei de la Primaria Capitalei catre RADET, iar din contul RADET, prin ridicarea popririi garantata de domnul ministru: 30% va ramane pentru RADET, care va plati salariile si reparatiile curente; 60% va merge catre ELCEN pentru a se indestula si a acoperi parte din datoria eligibila; 10% - alte datorii. Aceasta este structura contului escrow care e acum poprit in urma unei hotarari judecatoresti, dar care nu este opozabila Primariei Capitalei, ci doar RADET-ului", a spus edilul general.