​​Inainte de criza, dl Stefanescu ducea un trai nu neaparat peste posibilitati, dar cam la limita. Iesea de cateva ori pe saptamana in oras cu prietenii, cumpara din supermarketuri mult peste ceea ce consuma, avea 3 telefoane fiecare cu abonament nelimitat de net si in week-end fugea cat mai departe de Bucuresti. Dupa criza, traiul lui s-a schimbat radical, dar culmea, satisfactia vietii sociale a ramas aceeasi. Iata cateva mici trucuri pe care dl Stefanescu le recomanda.

BaniFoto: Google
  • Nu cumpara mai multa mancare decat e necesar. Fa-ti din timp o lista cu ce ai de luat

Inainte de criza, dl Stefanescu iesea saptamanal la cumparaturi, iar cosul era in medie de 250 de lei. Din acesti bani, circa 50 de lei erau bani cheltuiti pe produse inutile, de genul “las` sa avem in casa, ca nu se stie..” In final, produsele acelea erau aruncate. 50 de lei/saptamana inseamna 2.600 de lei/an. Este ca putea utiliza mai bine banii acestia?

Sfat: Nu are rost sa cumperi alimente in mod nesabuit - un sfert dintre ele s-ar putea sa le arunci fie pentru ca expira termenul de valabilitate, fie pentru ca nu le folosesti si iti ocupa inutil spatiul din frigider. Cel mai bun lucru este sa iti faci o lista de cumparaturi si sa te tii strans de ea. Fara concesii inutile, pentru ca in fond sunt banii tai!

  • Alege-ti cu grija telefonul mobil si tipul de abonament, ca sa nu platesti ulterior mai mult decat face

Nu are rost sa platesti 3 abonamente cu net nelimitat pe trei retele diferite, doar ca sa-ti poti verifica emailul in fiecare minut. Oricum, nu poti sta simultan pe 3 telefoane, decat daca esti obsedat de net. Si doua pot fi prea multe, mai ales daca nu ai un business care iti cere sa fii permanent cuplat la net. Daca ai un telefon cu net, e suficient.

Sfat: Fii permanent atent la ofertele companiilor de telefonie si “vaneaza” cele mai bune oferte. Selecteaz-o pe cea care ti se potriveste cu adevarat si tine-te de ea. Crede-ma, nu ai nevoie nici de ultimul racnet in materie de telefon mobil, decat daca asta iti poate aduce bani. Chiar daca iti doresti ultimul model de telefon, gandeste-te ca peste 6 luni dorinta ta e deja demodata: tocmai ce-a aparut un alt model, si mai nou…

  • Rareste-ti mesele in oras

Socializarea e un lucru bun, asta o spun toti psihologii. O iesire cu prietenii la o bere poate fi un bun debuseu pentru o saptamana de lucru incarcata. Dar o asemenea iesire costa. Domnul Stefanescu iesea de cate 3 ori pe saptamana la bere cu prietenii in oras. Mergea cu taxiul, ca doar bea si nu putea conduce, iar in final nota de plata/iesire era de circa 150 de lei(taxi dus-intors plus consumatia). Acum, iese o singura data si mai organizeaza la el acasa intalniri cu prietenii. Economiile sunt de 150 lei/saptamana. Adica 7.800 lei/an.

Sfat: Reusesti foarte bine sa ai aceeasi atmosfera cu prietenii si pe bani mai putini. Aceleasi discutii, aceiasi prieteni, dar in final ramai cu 7.800 de lei pe care poti sa ii economisesti. Sau sa-i investesti, cum vrei. Important e sa stii de unde sa tai.

  • Achita-ti facturile si intretinerea la locuinta la timp

Nu acumula datorii, pe cat poti. Plateste-ti la zi facturile, ca sa nu intri in caruselul distrugator al datoriilor. La intretinere, la furnizorii de utilitati, la orice. Un om fara datorii e un om liber. Si, mai ales, nu te imprumuta ca sa iti achiti datoriile.

  • Alege-ti cu grija excursiile

Vezi ca netul e plin de oferte. Daca vrei sa vezi o insula greceasca, fa-ti de azi rezervare pentru vara urmatoare. Vei vedea ca iesi cu jumatate de bani mai putin. Nu te arunca de pe azi pe maine. Sau daca te arde rau stai cu ochii pe ofertele last-minute. Dar nu da 200 de euro/bilet, daca peste o luna costul scade la 100 de euro. Ramai cu niste bani pe care poti sa ii pui deoparte sau sa-i cheltui pe insule ca sa te simti in largul tau.