Inchipuiti-va urmatorul scenariu. Gigi Becali (sau orice alt milionar roman) se plimba pe Calea Victoriei si vede pe jos o bancnota de un leu. Se va apleca sa o ridice sau va trece pe langa ea, facandu-se ca nu o vede? In locul lui Becali imaginati-va acum ca se plimba un cersetor de la Universitate caruia ii sare in ochi aceeasi bancnota. Se va apleca cersetorul sa o ia sau nu?

Happiness vs MoneyFoto: freepik.com

Banii nu aduc fericirea, dar o pot intretine, se spune. Stiu, o sa argumentati ca si oamenii de pe Titanic au murit bogati si la ce le-a folosit?

Drept este ca exista un nivel de la care nu mai conteaza cati bani in plus castigi, cata vreme ei chiar sunt "in plus". In SUA, acest nivel a fost calculat la circa 75.000 de dolari/an, nivel dincolo de care acumularea de bani creste mai lent satisfactia vietii decat cresterea contului bancar. Adica o crestere de 20% a salariului iti ofera o satisfactie inferioara pragului de 20%. La noi, lucrurile stau putin diferit.

Potrivit WORLD HAPPINESS REPORT (Helliwell si colab., 2016), citat de revista Sinteza, in rankingul pe din 2016 (incluzand 157 de tari) in ceea ce priveste fericirea ca satisfactie in viata, Romania ocupa locul 71. Pe locul 1 e Danemarca, iar pe ultimul Burundi; SUA este pe locul 13. Scorul Romaniei este explicat in ordine de produsul intern brut, suportul social, asteptarile pentru viata sanatoasa, libertatea alegerilor si generozitate. De citit musai studiul lui Daniel David despre psihologia romanilor (Polirom, 2015)

Persoanele cu venituri salariale mai mari nu isi petrec in mod neaparat timpul intr-un mod mai placut sau mai reconfortant decat cei care au bani mai putini, spun economistii de la Princeton.

"In ciuda corelatiei nesemnificative dintre castigurile salariale si satisfactia generala de viata sau starea de fericire experimentata, multi oameni sunt puternic motivati sa isi sporeasca veniturile. In unele cazuri, aceasta iluzie care focalizeaza atentia poate sa conduca la o repartizare gresita a timpului, de la acceptarea unor joburi care presupun naveta pe distanta foarte lunga pana la sacrificarea timpului pentru socializare", se arata in studiul celor de la Princeton.

Una peste alta, ce e de retinut:

De la un nivel incolo, un plus de avere nu inseamna mai nimic. Depinde doar de venitul tau.

Important este sa ai puse la pastrare niste rezerve financiare care sa te ajute in perioadele dificile

Saracia este mai degraba o stare de spirit. Intotdeauna vei gasi criterii care sa te pozitioneze mai bine decat sunt unii miliardari. Ei sunt stresati la maxim, in timp ce tu nu s.a.m.d.

Fa economii, cumpara "experienta" nu produse.

Cauta-ti propriul drum catre fericire.