Focarul de gripa aviara de la Murighiol a fost inchis, iar restrictiile privind miscarea animalelor, transportul si comercializarea pasarilor au fost ridicate, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). De asemenea, autoritatea a anuntat ca, in urma analizei masurilor intreprinse de Romania pentru eradicarea focarului de gripa aviar de la Murighiol, in data de 31 decembrie 2007 vor fi ridicate si restrictiile impuse de Comisia Europeana, conform Deciziei Comisiei 2007/770/CE.

"Odata cu inchiderea focarului, toate restrictiile privind miscarea animalelor, transportul si comercializarea pasarilor si a produselor provenite de la acestea, precum si filtrele instalate la intrarile, iesirile si debarcaderul din localitatea Murighiol, au fost ridicate", se precizeaza intr-un comunicat al ANSVSA.

"La probele prelevate de la pasarile domestice si salbatice actiunea de monitorizare si supraveghere continua conform Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protecţia mediului, atat in judetul Tulcea, cat si la nivel national", mai informeaz ANSVSA.

Incepand cu data de 27 noiembrie autoritatile veterinare au inspectat 413 gospodarii cu un numar de 5.367 pasari in zona de protectie (cu o raza de 3 km), iar in zona de supraveghere (cu o raza de 10 km), au fost inspectate 235 de gospodarii cu 6.978 pasari de la care s-au recoltat probe. De asemenea, de pe teritoriul judetului Tulcea, exceptand zonele de protectie si supraveghere, au fost inspectate 960 de gospodarii cu 29.617 pasari.

Probele prelevate de la 202 pasari sălbatice, impuscate conform Protocolului privind procedura de control a vanatorii pasarilor salbatice pe teritoriul judetului Tulcea, au avut rezultate negative.

ANSVSA a confirmat, in 28 noiembrie, existenta virusului aviar H5N1, in localitatea Murighiol din Delta Dunarii. Ulterior, a fost intrunit Comandamentul Antiepizootic judetean care a stabilit zona de protectie care include localitatea Murighiol si zona de supraveghere, care include gospodariile din localitatile Mahmudia, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Plopu si Sarinasuf. La intrarea si la iesirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfectie.