In timp ce Franta lanseaza o investigatie in ceea ce priveste modul de afaceri al lantului de magazine Carrefour, un nou raport de la Bruxelles a solicitat ca relatia dintre fermieri si supermaket-uri sa fie, din nou, una echilibrata, informeaza EurActiv.com.

In mod ironic, unul dintre membrii grupului operativ al pietelor agricole, grupul din spatele acestei amanari si raspunzator de consolidarea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului de aprovizionare, este chiar secretarul general al Carrefour, Jerome Bedier.

Lantul de supermarket-uri a primit o "palma" din partea Ministerului Economiei franceze, pe 9 noiembrie. Printr-o citatie la tribunal, Carrefour a fost acuzat de folosirea incorecta a anumitor practici, in cadrul negocierilor cu furnizorii, cu scopul de a scadea preturile.

Iar acest conflict de interese, aparent, nu a trecut neobservat. Insa, in ciuda participarii sale, reprezentatul Carrefour a lasat in urma concluziile comisiei de experti.

"Este o rusine [...] ca reprezentatul sectorului de distributie nu a tinut cont de aceste concluzii. Acest sector a avut oportunitatea de a participa, intr-un mod constructiv, in lupta impotriva practicilor neloiale, care sunt si trebuie sa ramana o exceptie de la regula", a declarat Michel Dantin, un parlamentar republican francez.

Un raport, realizat de 12 membri, a fost lansat pe 14 noiembrie, solicitand Comisiei sa adopte legi pentru a sprijini agricultorii europeni in negocierile lor cu sectorul de distributie.

"Misiunea noastra este de a imbunatati pozitia agricultorilor in lantul alimentar", a declarat Cees Veerman.

"Exista dezechilibre enorme in puterea de negociere a diferitelor parti din cadrul lantului de aprovizionare, ceea ce poate duce la practici comerciale neloiale si, totodata, sunt o sursa constanta de incertitudine pentru agricultori", a mai adaugat acesta.

"Avand in vedere dificultatile recente din anumite sectoare, am identificat necesitatea de a consolida rolul agricultorului in lantul alimentar, cu obiectivul de a se asigura ca el/ea obtine un profit echitabil pentru produse", a declarat comisarul pentru agricultura, Phil Hogan.