O interzicere la nivel global a culturilor modificate genetic ar creste preturile la alimente si ar elibera echivalentul a aproape un miliard de tone de dioxid de carbon in atmosfera, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Purdue.

Cu ajutorul unui model ce permite studiul valorii economice si ecologice a culturilor biotehnologice, economistii agricoli au constatat ca inlocuirea porumbului, soiei si bumbacului MG cu soiuri conventionale ar duce, la nivel mondial, la o crestere cu 0,27 pana la 2,2% a costurilor produselor alimentare. Tarile sarace ar fi afectate cel mai puternic.

Potrivit studiului, publicat pe 27 octombrie, in Journal of Environmental Protection, interzicerea OMG-urilor ar putea avea, de asemenea, importante consecinte negative asupra mediului: conversia pasunilor si a padurilor in teren agricol - pentru a compensa productivitate mai scazuta a culturilor conventionale - ar elibera cantitati substantiale de carbon in atmosfera.

Pe de alta parte, in cazul in care tarile care permit cultivarea plantelor MG ar extinde rata acestora de utilizare la nivelul celei din Statele Unite, emisiile globale de gaze cu efect de sera ar scadea cu echivalentul a 0,2 miliarde de tone de dioxid de carbon si ar permite ca 0,8 milioane de hectare de terenuri agricole (aproximativ 2 milioane de acri) sa fie reconvertite in paduri si pasuni.

"Utilizarea culturilor modificate genetic este o modalitate eficienta pentru agricultura de a reduce amprenta de carbon.", releva studiul.

Wally Tyner si Farzad Taheripour, coordonatorii studiului, considera ca oamenii din regiunile mai sarace vor fi cel mai mult afectati de cresterea preturilor, deoarece acestia cheltuiesc aproximativ 70% din venitul lor pe alimente, comparativ cu circa 10%, in S.U.A.

Tarile care exporta produse agricole ar castiga, din punct de vedere economic, din cresterea preturilor la produsele alimentare, in timp ce tarile care importa ar avea de suferit. Ca rezultat, S.U.A., in ciuda faptului ca este cel mai mare cultivator de plante modificate genetic, ar profita in conformitate de interzicerea OMG datorita puterii sale ca producator si exportator agricol. China, un mare importator de produse agricole, ar suferi o pierdere anuala de 3,63 miliarde $.

Interzicerea culturilor modificate genetic ar duce, de asemenea, la o crestere a suprafetei terenurilor cultivate la nivel mondial de 3,1 milioane de hectare (circa 7,7 milioane de acri). Aceasta suprafata ar fi obtinuta prin conversia padurilor si pasunilor in terenuri agricole. Rezultatul s-ar traduce prin eliberarea a echivalentului a 0,92 miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera.

Tyner a declarat ca "impactul negativ asupra gazelor cu efect de sera al interzicerii organismelor modificate genetic nu era prea cunoscut. Este important ca acest element sa intre si el in dezbaterea publica asupra acestor culturi."

Citeste mai mult pe: www.infoomg.ro

Articolul original pe: http://phys.org/news/2016-11-gmo-crops-hike-greenhouse-gas.html#jCp