Anul trecut, romanii plecati la munca in strainatate au trimis acasa 3,15 miliarde de euro. E putin? E mult? La o prima vedere e destul de mult, mai ales avand in vedere ca valoarea totala a investitiilor straine atrase de Romania de la companii multinationale a caror cifra de afaceri concureaza cu PIB-ul tarii a fost de numai patru miliarde de euro in 2016.

TransferGOFoto: Smile Media

TransferGo, start-up-ul specializat in transferuri online de bani care castiga tot mai mult teren in industria tranzactiilor internationale, ii sprijina pe romanii care trimit luna de luna bani acasa, atat prin servicii rapide, cat si prin comisioane nemaivazute in lumea financiara, astfel incat sumele care ajung in tara sa fie cat mai mari cu putinta.

Ca sa va faceti o impresie despre dimensiunea remiterilor de anul trecut, va propunem o scurta lista de lucruri care s-ar putea face cu banii trimisi acasa de migranti. Acestea reprezinta echivalentul a 1,8% din PIB-ul Romaniei.

Din cele peste trei miliarde de euro s-ar putea construi cei 184 de kilometri ai autostrazii Targu Mures - Targu Neamt, evaluata in Master Planul de Transport la circa 2,9 miliarde de euro.

Cum stim ca in Romania proiectele de infrastructura au tendinta sa coste mai mult decat se estimeaza initial, putem face acelasi calcul si pornind de la niste cifre mai pesimiste. Consiliul Concurentei a realizat o analiza in legatura cu adevaratele costuri din spatele constructiei de autostrazi. Din calculele lor, facute pe baza sumelor platite efectiv, reiese ca in Romania, un kilometru de autostrada costa, in medie, 23 de milioane de euro (de trei-patru ori mai mult decat ar trebui). Chiar si asa, din banii trimisi acasa de muncitorii migranti s-ar putea construi 137 de kilometri de autostrada, suficienti cat sa lege Sibiul de Brasov sau Craiova de Pitesti.

  • Acopera jumatate din banii pe care statul nu-i incaseaza din cauza fraudelor la TVA

Probabil ca ati auzit despre faptul ca Romania colecteaza in jur de jumatate din TVA-ul care ar trebui varsat la buget. Practic, desi avem un TVA de 19%, colectam aceeasi bani pe care i-am colecta daca toate firmele ar fi cinstite si daca TVA-ul ar fi de 9-10%. Acesti bani nu ajung la buget din cauza evaziunii uriase din Romania. Consiliul Fiscal estimeaza ca economia subterana, nefiscalizata, reprezinta echivalentul unei treimi din Produsul Intern Brut (PIB). Revenind la gap-ul de TVA, din banii trimisi acasa de lucratorii migranti s-ar putea acoperi aproape jumatate din sumele pe care statul nu le incaseaza din cauza fraudelor, cele mai populare fiind cele de tip carusel (tranzactii in lant, intre mai multe companii, TVA-ul datorat pierzandu-se undeva pe drum).

In ianuarie, pensia medie din Romania era de sub 220 de euro pe luna. Prin urmare, din cele trei miliarde de euro trimise acasa de muncitorii migranti s-ar putea plati, vreme de aproape trei luni, pensiile tuturor celor 5 milioane de beneficiari de asigurari sociale (pensiile obisnuite, pensiile de invaliditate si pensiile de urmas).

  •  Salariile tuturor profesorilor, vreme de trei ani

La finalul anului trecut, salariul mediu net din invatamant era de circa 427 de euro, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Suma trimisa acasa de romanii din strainatate este suficienta pentru a acoperi, vreme de aproape trei ani, salariile tutoror dascalilor din Romania.

Acum inmultiti cu 13 toate lucrurile de mai sus. Ce ati obtinut? Valoarea totala a sumelor trimise de romanii migranti acasa in ultimul deceniu si toate lucrurile minunate care s-ar putea face din acei bani.