Cartoful dulce este foarte potrivit pentru cultivarea pe terenurile marginale, atat in zonele cu clima tropicala, cat si in cele temperate, datorita tolerantei sale la stresul abiotic. Cu toate acestea, conditiile extreme de mediu, inclusiv temperatura scazuta, afecteaza in mod semnificativ productivitatea acestora.

O echipa de cercetatori coreeni de la Institutul de Cercetari in Biostiinte si Biotehnologie, Universitatea de Stiinta si Tehnologie, Academia de Stiinte Agricole din Jiangsu si alte institutii de cercetare lucreaza la dezvoltarea cartofilor dulci cu toleranta sporita la stresul termic folosind proteinele P3. Acestea actioneaza ca proteine insotitoare si ARN pentru a creste toleranta la arsita si la temperaturi scazute in Arabidopsis. Arabidopsis thaliana, cunoscuta la noi sub denumirea populara de gascarita, este o planta din familia cruciferelor, renumita pentru rezistenta la stressul termic. Cercetatorii coreeni au creat plante transgenice de cartofi dulci care includ in genomul lor proteine P3 prelevate de la Arabidopsis.

Plantele obtinute au prezentat o mai mare toleranta la caldura si o mai mare eficienta a fotosintezei decat plantele originale. De asemenea, au si o mai mare rezistenta la temperaturi scazute, cu o mai mica permeabilitate a membranei. Randamentele radacinilor tuberculoase si ale partilor aeriene ale plantelor nu difera semnificativ intre plantele modificate si cele conventionale. In schimb, radacinile tuberozice ale cartofului dulce transgenic au aratat o capacitate de stocare mai mare la temperaturi scazute.