Joi seara, in Bucuresti, la libraria Humanitas Cismigiu, toti cei interesati de biotehnologii, de organisme modificate genetic si de implicatiile lor asupra vietii prezente si viitoare a Planetei, au avut parte de un eveniment de cinci stele. O dezbatere vie, la care au luat parte atat specialisti avizati, dar si asistenti din public a precedat apoi a succedat prima prezentare publica in Romania a documentarului "Food evolution". Filmul, lansat in aceasta vara in SUA a generat vii controverse inca dupa prima sa prezentare. Acest fapt era, dealtfel, firesc avand in vedere subiectul: sunt sau nu necesare si dorite OMG-urile ? Reprezinta ele sau nu o amenintare pentru sanatatea consumatorilor ? Pe ce se bazeaza cei care le sustin si cum justifica detractorii lor?

Food evolutionFoto: infoomg.ro

Acestea sunt principalele intrebari la care realizatorul filmului, Trace Sheehan, incearca sa raspunda. In documentar sunt prezentate opiniile unor fermieri, activisti de mediu si oameni de stiinta din SUA, Hawai, Uganda, Kenya si alte zone din intreaga lume.

Dar dincolo de discutia de pe ecran, participantii la evenimentul de joi s-au putut bucura si de dezbaterea din sala. Moderata de jurnalista Corina Negrea, de la Radio Romania Cultural, dezbaterea i-a avut ca principali protagonisti pe insusi scenaristul si producatorul filmului, Trace Sheehan, via Skype, pe dr. Frank Shotkoski, celebru cercetator cu o activitate de 25 de ani in domeniul geneticii medicale si apoi al biotehnologiilor vegetale, alaturi de ziaristul si medicul Val Valcu si de dr. Florin Soptica, cercetator in domeniul alimentelor si lector asociat la UMF "Carol Davilla" din Bucuresti.

"Eu si cu echipa mea am dorit sa facem acest film pentru ca toti cei care sunt speriati de hrana bazata pe OMG-uri sa aiba la indemana si oabordare mai stiintifica a chestiunii, astfel incat sa isi poata linisti temerile", a spus Trace Sheehan.

La randul sau, moderatoarea Corina Negrea a remarcat ca, in general, oamenii sunt foarte deschisi la a folosi medicamente obtinute artificial, dar devin brusc foarte circumspecti cand este vorba de a utiliza alimente transformate prin biotehnologii. In opinia lui Val Valcu, raspunsul este foarte simplu: in privinta medicamentelor nu exista alternativa !

Cu multa caldura a fost primita si reactia d-lui Emil Dumitru, liderul federatiei agricole ProAgro, aflat in public: "Romania a cultivat soia modificata genetic si a castigat foarte mult. Acum nu o mai poate cultiva si este obligata sa o importe, ca sa poata asigura hrana animalelor !".

"Cu mai multi ani inainte ati fost cei mai mari cultivatori de soia modificata genetic din Europa. Apoi ati fost opriti. Dar ati vazut cu ochii vostri care sunt avantajele, iar fermierii vostri stiu acum pentru ce lupta cu politicienii. Acesta este un mare avantaj, pentru ca in majoritatea celorlalte tari europene fermierii nu au vazut ce inseamna biotehnologiile !"

Desigur ca o astfel de dezbatere nu se putea incheia in doar cele trei ore cat a durat evenimentul. Dar, la final, concluziile au fost optimiste: daca oamenii vor avea la indemana produsele biotehnologiilor si se vor apleca mai mult asupra mesajelor oamenilor de stiinta si nu ale activistilor fara specializari in domeniu, atunci OMG-urile vor sfarsi prin a fi acceptate.

Si, ca o invitatie de a reflecta in continuare, participantii la eveniment au primit din partea voluntarilor AgroBioTechRom cate o fiola continand o clona a unei plante de menta. Mesajul a fost unul simplu: "In Europa nu se evalueaza produsul, ci modalitatea de obtinere. De aceea se nasc mereu suspiciuni!"