Reprezentantii Ministerului Agriculturii, ANSVSA, ANPC si ANAF s-au intalnit marti pentru a discuta pe tema posibilelor cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioada, urmand ca, peste o saptamana, institutiile sa vina cu un raport pe care sa-l prezinte primului-ministru, a declarat marti Bogdan Pandelica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Astazi (marti - n.r.) am avut o intalnire la Ministerul Agriculturii, prezidata de domnul ministru, cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, ANSVSA, ANAF si inspectia din cadrul Ministerului Agriculturii. In paralel, Consiliul Concurentei are un demers vizavi de cresterea aceasta a preturilor. Vom vedea in perioada urmatoare, fiecare pe culoarul lui de competenta, care va fi raportul, legat de unde vine aceasta crestere de preturi si cat de mult este justificata", a spus Pandelica in cadrul unor declaratii de presa.

Potrivit acestuia, institutiile mentionate vor elabora, in maximum o saptamana, un raport privind explicatia acestor scumpiri, care va fi inaintat primului-ministru.

"In maximum o saptamana vom avea o imagine finala, cred ca intr-o saptamana vom putea forma o parere vizavi de aceasta scumpire si de unde provine ea. Acest raport va fi inaintat primului-ministru si in urma acestor demersuri si in urma raportului vom vedea care va fi solutia, care va trebui sa vina efectiv in sprijinul romanului, in sprijinul consumatorului", a aratat Pandelica.

El a mai spus ca ANPC nu a primit plangeri din partea consumatorilor privind preturile mari din ultima perioada.

La randul sau, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat pentru Agerpres ca institutia pe care o reprezinta a demarat o analiza, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor in aceasta luna.

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preturilor la alimente, in special la unt, oua si unele produse din carne, unde preturile au avut evolutii radicale. Foarte bine ca ne-au facut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine sa vina si cu date, cu mai multe informatii. Le-am cerut si noi acest lucru, intrucat ministerul de resort are informatii mai multe pe aceasta tema", a spus Chiritoiu.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat pentru Agerpres ca a sesizat Consiliul Concurentei in privinta scumpirilor aparute la alimente, in special la oua, carne si produse lactate, intrucat analizele Ministerului Agriculturii nu au scos in evidenta motive obiective care sa determine majorari de preturi, iar institutia nu are instrumente si prevederi legale pentru a interveni pe piata.