Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a gasit aproape 31.500 de litri de ulei de masile neconform, din peste 49.000 de litri verificati, in urma unor controale desfasurate la inceputul lunii octombrie. ANPC a dat amenzi de peste 318.000 de lei pentru deficiente si a oprit definitiv vanzarea a 51 de litri de ulei si temporar a peste 30.800 de litri, potrivit News.ro.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in perioada 2 - 13 octombrie, au fost facute mai multe controale ale calitatii si modului de comercializare a uleiului de masline, in reteaua de distributie, comercializare si importatori. Astfel, au fost verificati 459 de operatori economici, la 223 dintre acestia gasindu-se nereguli in ceea ce priveste legislatia in vigoare.

De asemenea, au fost verificati aproximativ 49.142 de litri de ulei de masline, din care 31.486 de litri nu se incadrau in prevederile legale. Au mai fost luate si 35 de esantioane de ulei de masline, dintre care un esantion (din Grecia) a fost gasit neconform. Esantioanele au fost analizate de CNIEP LAREX laborator Bucuresti. Dintre esantioane, 29 au fost ulei de masline extravirgin (10 din Italia, patru din Grecia, unul din Franta, opt din Spania, doua din Maroc si patru din alte tari europene), doua au fost amestecuri de ulei de masline rafinat si ulei de masline virgin (din Spania) si patru esantioane de ulei din turte de masline (doua din Spania si doua din Italia).

In urma neregulilor gasite, autoritatile au decis oprirea temporara de la comercializare a peste 30.853 de litri ulei de masline in valoare totala de 35.494 de lei pana la remedierea neconformitatilor constatate, oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 51 de litri de ulei de masline in valoare de 1.701 de lei care erau improprii consumului uman si aplicarea a 224 de sanctiuni, din care 110 avertismente si 114 amenzi in valoare de 318.200 de lei.

Printre abateri se numara comercializarea uleiului de masline cu parametri de calitate neconformi cu cei declarati sau prevazuti de lege. Astfel, in Brasov s-a oprit vanzarea a 12 litri de ulei de masline extravirgin in valoare de 252 de lei, produs in Grecia, dupa ce in el au fost gasiti acizi grasi care nu este sunt ai uleiului de masline.