Persoanele care calatoresc din tari din afara Uniunii Europene in Romania vor putea trece frontiera cu cel mult un cartus de tigari, 700 mililitri de alcool si un rezervor plin de benzina, pe an, potrivit noilor reglementari pe care le pregateste Autoritatea Vamala pentru perioada urmatoare. Autoritatile incearca in acest mod sa limiteze micul trafic ilicit de la frontierele de stat cu Ucraina, Moldova si Serbia.

Presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), Gelu Dianconu, a declarat ca noile reglementari vor stabili cantitati mult mai mici de produse accizabile - tutun, alcool, petrol - pe care calatorii din tari non-UE le vor putea aduce in Romania, intrucat actuala legislatie este prea permisiva si faciliteaza micul trafic ilicit. In prezent, o persoana poate intra in tara cu un cartus de tigari, iar din aceasta cauza multi locuitori din localitatile limitrofe trec zilnic frontiera de cateva ori. "Vom introduce evidenta informatozata a micului trafic. Informatiile privind produsele aflate in posesia calatorilor vor fi pastrate printr-un sistem informatizat, iar la depasirea cantitatilor anuale, bunurile respective, indiferent de numarul intrarilor in tara, vor fi considerate marfa cu caracter comercial", a explicat presedintele ANV. Reglementarile ar urma sa intre in vigoare intr-o luna, potrivit estimarilor acestuia.

Contrabanda cu tigari a fost in crestere, in 2007 fata de 2006, in frontierele cu statele vecine nemembre UE, in special cu Ucraina si Moldova. Traficul ilegal cu tigari a juns la aproximativ 7% din totalul pietei, anul trecut, conform estimarilor facute de autoritati. Principala cauza a fenomenului este diferenta mare dintre preturile tigarilor din Romania fata de cele din statele care nu fac parte din UE. Astfel, in timp ce in Romania un pachet de tigari costa in jur de 1,5 euro, in Ucraina, Moldova sau Serbia pretul este chiar si de zece ori mai mic.