Cand isi pun repartitoare, proprietarii au impresia ca citirea acestora se reflecta ca atare in factura lor. Nu este asa. Acea valoare se inmulteste cu niste coeficienti de calcul, de care cei mai multi proprietari nu au idee.

Coeficientii de putere, spre exemplu, cei care depind de materialul si forma caloriferului pot creste valoarea cu pina la 200%, iar cei de amplasare cu pina la 25%. Astfel proprietarii unui aparament cu calorifere noi, din fier, amplasat la ultimul etaj si cu doi pereti exteriori pot plati aproape dublu acelasi numar de unitati termice fata de un apartament amplasat la un nivel inferior cu calorifere din fonta.

Daca la contorul electric citirea acestuia arata consumul, adica suma de plata, la repartitoare, logica este cu totul alta.

Informatia pe scurt

· repartitor nu e egal contor: repartitoarele nu contorizeaza, ci doar impart altfel factura blocului fata de furnizorul de energie termica.

· citire in bloc: valoarea facturii nu este data de consum, prin citirea lui la cosumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare in bloc.

· criterii neclare si pierderi: in noul sistem repartitoarele impart consumul dupa unitatile citite, inmultite cu un algoritm de calcul despre care proprietarii n-au idee.

· un prim pas: informarea proprietarilor, obligatia firmei care instaleaza repartitoare de a le inmana o copie dupa contract, dar mai ales dupa modalitatea de calcul.

· unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior. Serviciul de citire al indicatiilor repartitorului este de aproximativ 0.5E pe calorifer pe luna.

· instalarea unui repartitor poate costa pina la 150 lei pentru fiecare calorifer.

Pe larg

Repartitoarele nu masoara consumul, ci sunt doar o noua metoda de a imparti factura blocului catre Radet (inclusiv pierderile). Astfel, un proprietar poate plati, pentru intretinerea unui apartament de patru camere, cu calofierele inchise, o valoare mai mare decat pentru o garsoniera incalzita la maxim. Putini sunt cei care realizeaza acest lucru.

Proprietarii nu primesc o copie dupa contractul care se incheie cu firma respectiva, astfel incat cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcul.

Cum se calculeaza consumul si cum se imparte factura

Factura de la RADET (in cazul Municipiului Bucuresti) este rezultatul citirii contorului de bloc (sau scara) depinde de cum este ampalsat aparatul de masurare al energiei termice furnizate.

Dupa citire se scade un procent de 10%, reprezentand cheltuieli comune de genul tevi, pierderi, calorifere de lift sau de casa scarilor, valoare care se imparte pe metru patrat (suprafata totala utila a blocului) si se inmulteste cu suprafata fiecarui apartament in parte. Astfel, la consumul comun, proprietarii de garsoniere vor plati mai putin decit cei cu apartamente cu suprafata mai mare.

Restul de 90% din factura se imparte la fiecare apartament, proportional, in functie de numarul de unitati masurate pe fiecare calorifer si dupa aplicarea coeficientilor de amplasament si de putere calorica.

Exemple de coeficienti:

- coeficienti de amplasament depind de pozitionarea apartamentului, cati pereti are spre exterior, la ce etaj este, daca are sau nu un apartament deasupra sau dedesubt, daca are pereti spre Nord – acesti coeficienti pot varia valoarea de plata cu pina la 25%

- coeficienti de putere calorica ce variaza de la 1 la 3, deci pot creste valoarea de plata cu pina la 300% in functie de materialul din care este facut caloriferul, marimea lui si numarul de elementi.

Daca un apartament are caloriferele inchise, asta nu inseamna ca proprietarul nu va plati nimic. El va plati din partile comune partea lui. Intretinerea unui apartament cu patru camere, cu calofierele inchise, poate fi astfel mai mare decat cea pentru o garsoniera incalzita la maxim.

Pentru unele apartamente valoarea de plata dupa amplasarea repartitoarelor este mai mare decat inainte, pentru ca acum va plati in plus si o parte mai mare din factura comuna. La aceste costuri se adauga si costurile initiale de achizitionare si montaj ale repartitorului (dispozitiv de masura si robinet) care variaza de la 60 la 120 lei pentru fiecare calorifer si 0,5E/calorifer/in pentru citire.

In fapt, repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic “intrat” in fiecare calorifer, pentru ca plata acestui serviciu sa se faca functie de consum, ci ajuta la impartirea mod echitabil a facturii emise de furnizorul de energie termica ce trebuie crezut “pe cuvint”. Valoarea facturii nu este data de consum prin citirea lui la consumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare.

De ce avem repartitoare la calorifere

In vechiul sistem, intretinerea se platea in functie de numarul de camere si de numarul de persoane, astfel incat orice musafir era vanat. Vechiul sistem era criticat, o data pentru ca impartirea cheltuielilor parea subiectiva, in al doilea rand, pentru ca includea pierderile regiei.

Noul sistem nu elimina pierderile, iar noua modalitate de repartizare a cheltuielilor nu e cunoscuta de catre proprietari. Acestia nu primesc nici macar o copie a contractului si, de cele mai multe ori, cred ca valoarea intretinerii este data strict de citirea repartitoarelor.

Contorizarea era menita sa ajute consumatorul sa plateasca exact cat consuma fie ca este vorba de energie termica sau contor la apa. Repartitorul insa, dupa cum ii spune numele nu face decat sa reamparta ceva – factura comuna de incalzire – si nu sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei.

„A venit un cetatean si a citit indicatiile repartitorului. Si si-a notat ceva. L-am intrebat cat am de plata si mi-a spus ca nu stie. L-am intrebat ce inseamna cifrele acelea si mi-a spus ca el este platit doar sa citeasca nu si sa „traduca”. Am lipsit toata luna decembrie de acasa si am avut caloriferele inchise. Nu am consumat, practic nimic. Si tot am platit 300 de mii de lei vechi pentru incalzirea pe decembrie”, spune Viorica B, care locuieste la ultimul etaj al unui bloc din cartierul Militari, in sectorul 6, Bucuresti.

Cine avizeaza repartitoarele si sistemele de calcul

Repartitoare
Foto: Rompres
Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer. Ele sunt instalate de firme specializate, avizate de catre ANRCS - Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala, ale firme ale caror servicii constau un calcularea unui consum de energie termica pentru fiecare apartament functie de numarul de unitati consumate pentru fiecare calorifer din apartament valori unitati carora li se aplica coeficienti de putere calorica si coeficientide amplasare. Calculatia se face cu ajutorul unui soft avizat de ANRCS, iar coeficientii sunt calculati de Institutul de Cercetare in Instalatii.

Pentru acest serviciu de calcul societatile incaseaza in general 0,5 Euro pe calorifer. Adica la un bloc de 11 etaje cu 6 scari, care are in medie 1300 de calorifere o factura lunara poate atinge valori de 20 milioane lei vechi. Nici eu nu stiu exact cum se aplica toti coeficientii astia. Firma cu care am incheiat noi contractul are softuri aduse de-afara si avizate aici, la noi. Daca pentru nemti a fost bine, e bine si pentru noi. Oricum, e greu de explicat fiecaruia cum functioneaza calculele astea. Proprietarii sint oricum nemultumiti si cred ca noi, Asociatia, ii furam.” – spune N.T., administratorul unui bloc din Militari.

Ce e de facut

Un prim pas pentru a intelege sistemul lor de calcul ar fi tansparentizarea: proprietarii sa primeasca macar o copie a contractului incheiat de firma cu asociatia de proprietari la care sa fie anexata si modalitatea de aplicare a coeficientilor.