Ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely: Isteria legata de radiatiile antenelor GSM este o problema artificiala creata de media. In schimb, Guvernul a votat pentru functionarii din Palatul Victoria 10% spor la salariu pentru radiatiile provocate de antenele de comunicatii. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor spune ca ministerul Comunicatiilor se pregateste sa dezinformeze.

Ministerul Comunicatiilor va demara incepand de luna viitoare o campanie de informare a populatiei fata de isteria legata de radiatiile emise de antenele GSM, problema care, in opinia mistrului comunicatiilor din Romania, a fost creata artificial de catre media.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) da replica: ministerul pregateste o campanie de dezinformare, ignorand cele 400 de sesizari trimise de cetateni la APC si vocile independente ale specialistilor care s-au pronuntat pe acest subiect.

Campania va incerca sa constientize populatia ca montarea de antene si echipamente de radiocomunicatii in zone locuite nu afecteaza sanatatea. Oficialul roman Karoly Borbely a mai mentionat ca va primi din partea Comisiei Europene materiale de informare privind situatia si masurile luate in alte state membre UE in aceasta privinta.

"Incepand de luna viitoare vom demara aceasta campanie de informare a populatiei, campanie la care sunt parteneri Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Sanatatii si Asociatia operatorilor de telefonie mobila din Romania. Vom incerca sa mergem in cat mai multe locuri din tara. Cei de la Comisie mi-au promis ca imi vor trimite cateva materiale cu privire la acest subiect, referitor la cum a fost informata populatia si ce masuri au fost luate de autoritati in alte tari", a spus Karoly Borbely.

Ministrul a adaugat: "Nu exista un aquis comunitar pe acest segment. Este o problema pe care o consider artificiala, creata ca si in alte cazuri de catre media. Cred ca printr-o informare a populatiei cu cifre si date exacte si exemple din alte tari din UE putem sa informam populatia asa cum trebuie si o sa cer sprijinul mass-media din Bucuresti si din tara pentru promovarea acestei campanii pentru ca de multe ori apar la televizor diferite mesaje si nu cred ca este bine", potrivit lui Borbely.

Art. 16. - (1) Sporul pentru condiţii vătămătoare, de până la 10% din salariul de bază, se acordă funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători pentru comunicaţii, instalaţii de microunde, instalaţii de curenţi de înaltă frecvenţă sau staţii de bruiaj.

art. 16, OG 6/2007

In replica, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor invoca urmatoarele argumente care arata ca, de fapt, ministerul pune la cale o noua campanie de "dezinformare".

  • spor de radiatii pentru membrii Guvernului (din 2006): In 2006, cei care lucreaza in Palatul Victoria au cerut sa fie realizate masuratori cu pricire la radiatiile produse de antenele de comunicatii situate pe sediul Guvernului. Concluzia a fost ca sunt depasite limitele normale ale campului electromagnetic in interiorul cladirii, care puneau astfel un risc pentru sanatate (vezi nota de fundamentare).
  • Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. In 2007, a fost completata cu OG 6/2007 (vezi document).
  • Un ordin al ministerului sanatatii (117/2002)  a aprobat initierea unui studiu cu privire la efectele asupra sanatatii, dar care a ramas doar pe hartie. Art. 7 din Ordinul 117/2002 studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă, care urma sa cuprinda următoarele elemente: nivelul de expunere a populaţiei; efectele asupra sănătăţii, consecutiv realizării obiectivului; evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei; condiţiile de conformare pentru prevenirea efectelor; planul de monitorizare a aplicării condiţiilor de conformare şi a efectelor asupra stării de sănătate. Studiul nu a fost niciodata demarat.
    Adresa MCTI
    Foto: APC
  • Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) nu este invitata la consultari, ci doar industria. APC a avut in iulie 2006 o intalnire la minister, la care li s-a promis reprezentantilor asociatiei ca vor fi chemati la fiecare consultare publica. NU s-a intamplat, consultari publice avand loc periodic, dar doar cu industria si cu oficialii din alte ministere.
  • La 6 februarie 2008, APC a facut o adresa prin care a solicitat Ministerului Comunicatiilor raspunsuri la intrebarile ridicate de cetatenii care s-au adresat asociatiei. Adresa a ramas fara raspuns.

Opinii

"Ministerul a publicat o brosura menita sa informeze si cu privire la efectele radiatiilor neionizate (produse, printre altele, de telefoanele mobile si de echipamentele specifice). Consideram ca, prin aceasta brosura, ca prin intreaga campanie, ministerul nu face decat  sa cheltuie banii publici fara sa informeze echilibrat, pentru ca nu sunt prezentate toate punctele de vedere. Nu fac altceva decat sa dezinformeze", considera prof. conf univ. dr. Costel Stanciu, specializat in managementul calitatii la Academia de Studii Economice si presedinte APC.

"Prin actiunile sale, ministerul dovedeste ca reprezinta interesele numai ale unei parti. Ar trebui sa reflecte vocea cetatenilor" - adauga Stanciu.

Comparatie cu alte tari, potrivit APC

Romania permite unele dintre cele mai mari valori ale puterii radiante a campului electromagnetic generat de antenele GSM si ale intensitatii campului electric, (Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193/29.09.2006).

Acest ordin prevede un nivel admis al intensitatii campului electric de 41 volti/metru in cazul emiterii in campul de frecventa de 900 MHz (Orange, Vodafone), respectiv de 49,7, in cazul frecventei de 1800 MHz (Zap)

[***nota: Volti/metru este un indicator ce masoara intensitatea campului electric, in timp ce Wati/metru patrat este masoara cantitatea de putere radianta, aceasta fiind, potrivit Ordinului citat, de 4,5Wati/metru patrat, in cazul frecventei Orange sau Vodafone, de exemplu]

Statistici, initiative in alte tari

In Franta, una dintre putinele tari in care nivelul radiatiei emise de antene este acceptat la un nivel admis mare, de 41,25, respectiv 58,3 V/m, Asociatia Pour une Réglementation des Implantations d'Antennes Relais de Téléphonie Mobile (PRIARTEM) publica o serie de linkuri la studii stiintifice privind efectele campurilor electro-magnetice asupra sanatatii.

Infiintata in 2000, PRIARTEM a realizat si o harta a localitatilor unde cetatenii din Franta acuza probleme de sanatate din pricina antenelor. Francezii isi organizeaza mici asociatii care adera la PRIARTEM pentru o mai buna reglementare a instalarii antenelor de telefonie mobila. Reglementari in alte tari, potivit PRIARTEM [masuratori in volti/metru sau in metri fata de antena)

Radiatia maxima, in volti/metru

Romania: 41,25, respectiv 58,3
Franta: 41 sau 50,8 volti/m
Belgia: 20,6 volti/m
Italia : 6 volti / m (Toscana), in proiect reducerea la 0,5 volti / m
Polonia : 6 volti/m
Rusia : 6 volti / m
China : 6 volti / m
Elvetia : 4 volti / m
Luxembourg : 3 volti / m
Austria (Salzbourg) : 0,6 volti/ m

Alte regiuni stabilesc distante:
Pennsylvenia : 600 metri de locuinte Tara Galilor: 500 m de locuinte
Australia : 200 m de locuinte

Finlanda : 100 m de locuinte si 500 m fata de zonele considerate sensibile (scoli, crese, spitale, azile pentru batrani)

Pana si Turcia a luat masuri: Parlamentul a votat o lege care interzice instalarea de staii de telefonie mobila pe toate cladirile in care exista acces public.
(v statisticile PRIARTEM)


Oficialii europeni

Comisarul european Viviane Reding: Nivelul radiaţiilor electromagnetice din România, foarte mic faţă de standardele UE
 
Comisarul european pentru societatea informaţională şi mass-media, Viviane Reding, a declarat, joi, la Bucureşti, că nivelul radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM nu afectează sănătatea persoanelor expuse, neexistând dovezi ştiinţifice care să dovedească contrariul, relateaza Mediafax. Alte detalii, potrivit agentiei citate:
 
"Temerile populaţiei nu au niciun fundament logic. Dacă vreţi să aveţi o dezbatere isterică, atunci nu mai vorbiţi despre studii ştiinţifice", a declarat Viviane Reding în timpul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiilor din Camera Deputaţilor şi ai Comisiei economice din Senatul României.

Ea a spus că, la nivelul Comisiei Europene, au fost realizate peste 500 de studii şi nici măcar unul dintre acestea nu a dovedit că radiaţiile electromagnetice emise de antenele GSM afectează sănătatea oamenilor.

 "Avem în vedere implicaţiile pe care orice fel de tehnologie le au asupra omului, de aceea am convenit asupra unor standarde pentru protecţia cetăţenilor în ceea ce priveşte radiaţiile. Oricum, cercetările continuă, dar radiaţiile din ţara dumneavoastră sunt foarte mici faţă de standardele UE", a mai spus comisarul european.

Viviane Reding le-a cerut autorităţilor române să lanseze o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la această problemă.

Ea a răspuns astfel întrebărilor fostui ministru al Telecomunicaţiilor, deputatul Dan Nica, formulate ca reacţie la dezbaterea publică din România pe această temă.

În anul 1999, Consiliul Uniunii Europene a emis Recomandarea 519 privind limitarea expunerii publicului larg la câmpuri electromagnetice, având în vedere necesitatea protecţiei populaţiei împotriva efectelor dăunătoare care pot rezulta ca urmare a expunerii la câmpuri electromagnetice.

Expertii APC denunta conflictele de interese la nivel national si european


- Ordinul privind aprobarea Normelor de reglementare a nivelurilor de referinţă admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecvenţele de la 0Hz la 300GHz, (nr. 1193/2006, care a inlocuit Ordinul nr. 1007/2002): ia în considerare numai efectul termic şi nu alte efecte !!!

- la stabilirea nivelurilor de referinţă admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecvenţe de la 0Hz la 300Hz,  se omite factorul timp care ar trebui corelat cu aceste nivele de referinţă; 

- nivelul admis de volti pe metru ia în considerare numai efectele termice, care sunt de moment şi nicidecum efectele de durată, chiar la valori mai mici; in Romania nivelul maxim admin este de pana la 10 ori peste nivelul admin in alte ţări: 6V/m-Italia, 4V/m- Suedia, 3V/m-Luxemburg;

- medicii generalişti nu dispun la ora actuală de nici un element de răspuns atunci când pacienţii asociază durerile lor cu staţiile de bază şi telefoanele mobile; ei ar trebui să poată contacta un specialist în câmpuri electromagnetice pentru a obţine răspuns la probleme particulare; anumiţi medici specialişti ar trebui să primească o formare particulară, adaptată specifităţilor pacienţilor;

- cunoaşterea ştiinţifică a efectelor sanitare potenţiale a unei staţii de bază este incompletă;

- ICNIRP (Comisia Internaţională de Protecţie contra Radiaţiilor Neionizate) este un organism internaţional, dar nu oficial, el este finanţat în mare parte de operatorii care  au definit normele;

- revista Radiation Research este una din principalele reviste care tratează studii sanitare privind RF/microunde. Redactorul şef adjunct este remunerat de industria de telefonie fără fir din mai multe ţări, ceea ce creează un conflict de interese.

Vezi amanunte in documentarea APC