Romania este pe locul 69 din 130 intr-un clasament al competitivitatii turismului publicat de Forumul Economic Mondial. Cele mai mari probleme ale turismului romanesc sunt lipsa transparentei in luarea deciziilor guvernamentale, calitatea drumurilor, sustenabilitatea dezvoltarii sectorului, pozitia printre prioritatile guvernamentale, eficienta marketingului si a branduirii si accesul redus la apa potabila imbunatatita. Printre punctele tari se gasesc prezenta pe piata a marilor companii de inchiriere de masini, numarul cazurilor de infestari cu HIV, numarul redus de tari din care se poate veni doar cu viza, nivelul scazut de poluare cu pulberi a aerului, numarul de paturi din spitale. Pe primele trei locuri ale clasamentului se afla Elvetia, Austria si Germania.

  • Vezi atasat clasamentul complet al celor 130 de tari

Cu toate acestea, dintre criteriile luate in considerare de realizatorii studiului, Romania s-a clasat pe cel mai bun loc la "Mediul de afaceri si infrastructura" - locul 66, in timp ce la "Resurse umane, culturale si naturale" ocupa abia locul 73. Nici in ceea ce priveste "Cadrul legislativ din sectorul turistic" Romania nu exceleaza, ocupand abia locul 72.

  • In cazul resurselor, punctajul este tras in jos de afinitatea romanilor de a calatori, care ne claseaza pe locul 101. Nici resursele naturale nu mai sunt de ajutor, fiind abia pe locul 96, in timp ce pentru munca calificata pentru turism Romania este abia pe locul 84.
  • Un loc chiar si mai bun la mediul de afaceri ar fi putut fi obtinut daca media nu ar fi fost afectata de locul 109 pe care se claseaza Romania la competitivitatea preturilorsi de locul 88 obtinut pentru instrastructura transportului aerian.
  • In ceea ce priveste clasamentele punctuale, Romania e pe cel mai bun loc in ceea ce priveste infestarile cu HIV, avand cel mai scazut procent din totalul populatiei, si la prezenta marilor companii de inchiriat autovehicule. De asemenea este pe locul 7 la numarul de state ai caror locuitori au nevoie de viza pentru a intra in Romania si pe 8 la poluarea aerului cu pulberi.

Dezvoltare, nu atractivitate

Clasamentul este realizat anual de departamentul Aviatie, Calatorii si Turism al Forumului Economic Mondial, organizatie cu sediul la Geneva, fondata in 1971. Criteriile luate in considerare privesc reglementarile din sector, sustenabilitatea in domeniul mediului, siguranta si securitate, sanatate si igiena, prioritatea turismului in programele nationale, instrastructura transportului aerian, rutier si feroviar, infrastructura turistica si cea a telecomunicatiilor, competitivitatea preturilor, capitalul uman,, afinitatea pentru calatorii si turism, resurse naturale si culturale.

Pentru stabilirea rezultatelor aferente celor 130 de tari incluse in clasament sunt folosite informatii publice, date furnizate de experti din domeniu si rezultatele ale unui sondaj anual realizat pentru Forumul Economic Mondial.

"Studiul nostru nu este un concurs de frumusete, nu se refera la atractivitatea unei tari. Mai degraba incercam sa masuram factorii care ar putea sa duca la o dezvoltare atractiva a industriei in fiecare tara in parte", a declarat Jennifer Blake, senior economist la Reteau Globala de Competitivitate a Forumului Economic Mondial.