Guvernul belgian a anuntat miercuri inceperea unei anchete pentru a "stabili pretul corect al unui cornet de cartofi prajiti", informeaza AFP. Decizia Bruxelles-ului survine in urma constatarii autoritatilor ca tarifele uneia dintre mancarurile traditionale belgiene au crescut "intr-un mod suspect" in ultima vreme.

Ministrul belgian al economiei, Vincent Van Quickenborne, a insarcinat autoritatile nationale privind concurenta sa "deruleze o ancheta preliminara pentru a explica diferenta de pret intre cartofi si cornetele de cartofi prajiti", se arata intr-un comunicat al ministerului citat de AFP.

"Am constatat o divergenta intre evolutia preturilor celor doua categorii de produse", a explicat un purtator de cuvant demersul guvernamental. Scopul anchetei este de a vedea daca exista o explicatie viabila privind aceste diferente de pret.

Ministerul belgia a precizat ca spera sa aiba astfel "o imagine obiectiva a structurii pretului faimosului cornet", luand in calcul diferiti factori: costul materiilor prime, energia, salariile.

Desi ar putea parea amuzant ca demers, ancheta belgienilor apare in contextul pretului tot mai ridicat la alimente pe plan mondial, chiar si in statele dezvoltate, care se credeau protejate de aceasta tendinta, iar cresterea pretului unei specialitati traditionale belgiene a devenit preocupanta.