Preturile la energie electrica pentru populatie vor creste la 1 iulie, fiind putin probabil sa ramana la nivelul actual, a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementate in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris, citat de Mediafax.

Opris nu a precizat care este procentajul de crestere, noile tarife urmand sa fie cunoscute doar dupa ce ANRE va finaliza o serie de calcule, in luna iulie.

Vicepresedintele ANRE afirmase recent ca preturile ar putea sa creasca la 1 iulie, adugand ca o cauza a majorarii este reprezentanta de costurilor producatorilor de energie in privinta emisiilor de CO2.

Cea mai recenta majorare a tarifelor la energia electrica, cu circa 4%, a avut loc la 1 aprilie 2007. Mediafax precizeaza ca tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor captivi, categorie care include populatia si micii consumatori industriali, sunt evaluate de regula de doua ori pe an.

ANRE poate insa efectua astfel de evaluari de mai multe ori pe an, daca producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute.

E.ON Gaz Romania cere o crestere de 19% a pretului gazelor de la 1 iulie

La inceputul acestei luni, E.ON Gaz Romania a acuzat faptul ca majorarea de 8,5% a pretului gazelor naturale din februarie 2008 nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale companiei, fapt care genereaza pierderi (peste 45 milioane RON in primul semestru din 2008, ca urmare a costurilor neacoperite).

Drept urmare, E.ON Gaz Romania a avertizat ca, daca Guvernul si ANRE nu vor aproba o crestere cu 19% a pretului gazelor de la 1 iulie, ar putea fi nevoita sa intrerupa furnizarea de gaze catre clienti, primii pe lista fiind cei rau-platnici, casnici si industriali.