Pretul alimentelor in Romania a crescut moderat intr-un an de zile, din aprilie 2007 pana in aprilie 2008, cu 12,4%, indica ultimul Eurostat dat luni publicitatii. Bulgarii au simtit mai acut aceasta crestere, intrucat ea a fost de 25,4%, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce cea mai mica creste a fost de 3,2%, in Polonia, fata de 7,1% media UE. In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE in privinta ponderii pe care o reprezinta alimentele in bugetul unei gospodarii: 34,5%, fata de media europeana de 14,6%.

Raportul mai indica si faptul ca impactul cel mai mare al cresterii pretului la alimente asupra inflatiei a avut loc in Bulgaria - o crestere de 3,4 puncte procentuale -, dar si in Romania si Lituania, de 1,9 puncte procentuale.

La nivel european, preturile la lapte, branza si oua au crescut intr-un an cu 14,9%, la paine si cereale cu 10,7%, iar la carne cu 4,1%. Aceste trei categorii de produse reprezinta 60% din cosul zilnic.

In Romania, cel mai mult a crescut pretul la ulei, cu 50,2% intr-un an, urmat de cel la fructe - 24,1% - si la legume - 22,7%.

Painea si cerealele s-au scumpit considerabil, cu 12,3%, in timp ce 11,4% s-a adaugat la pretul laptelui, oualor si al branzei.

Potrivit Eurostat, cresteri aparent mici au fost la pretul carnii - 2,9% -, al pestelui si fructelor de mare - 2,5% si al zaharului, ciocolatei si dulceturilor, de 2%.

Ponderea alimentelor în indicele armonizat al preţurilor de consum arată cât din bugetul unei gospodării este destinat produselor de hrană. Iar Romania ocupa locul intai la acest capitol.

Din bugetul unei gospodarii romanesti 34,5% este cheltuit pe produse alimentare, cu 20% mai mult decat media europeana (14,6%). In Marea Britanie si Luxemburg, mancarea reprezinta in jur de 9,5% din banii chetuiti de o familie, in timp ce o pondere mare ocupa in Lituania (23,2%).

Romanii dau cei mai multi bani pe carne (8,9%) si pe paine (8,2%) si cheltuiesc cel mai putin pe peste si fructe de mare (1,1%), zahar, ciocolata si dulceturi (1,8%) si ulei (1,9%).