Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimeaza ca piata petroliera este suficient de bine aprovizionata si nu are nevoie de o ridicare a plafonului de productie pe termen scurt, a declarat duminica, presedintele OPEC, Chakib Khelil, relateaza NewsIn. Declaratiile au fost facute cu putin timp inainte de inceperea conferintei pentru energie de la Djeddah, in Arabia Saudita.

"Daca piata va fi echilibrata si in septembrie, de ce ar fi nevoie de o majorare a productiei?", s-a intrebat seful OPEC. Pe de alta parte, unii membri importanti ai OPEC - precum Kuweitul - nu exclud o majorare a productiei, in cazul in care piata va avea nevoie.

Astfel, ministrul kuweitian al petrolului, Mohammed Al-Olaim, a afirmat ca OPEC isi va majora productia de titei, daca piata va avea nevoie de acest lucru.

Ministrii energiei din tarile G8 - Statele Unite, Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia si Rusia, si cei ai Chinei, Indiei si Coreei de Sud, s-au intalnit in urma cu doua saptamani in Japonia si au estimat ca este nevoie de o "crestere urgenta" a productiei de petrol pentru a face fata cresterii pretului.

Pretul petrolului s-a mentinut in aceasta saptamana peste 130 dolari/baril, dupa ce atinsese un nou maxim istoric in 16 iunie, de 139,89 dolari/baril. Unii analisti considera ca pretul petrolului va ajunge in curand chiar la 200 de dolari.