Pretul tigarilor va creste cu pana la 40 de bani (4.000 de lei vechi) incepand cu 1 iulie, ca urmare a majorarii accizei, transmite Realitatea TV. Producatorii sustin ca scumpirea va fi intre 20 si 40 de bani pe pachet, in functie de fiecare companie in parte.

Ei estimeaza ca aceasta majorare nu va afecta consumul de tigarete care este constant in Romania, iar o scumpire de aproximativ 30 de bani ar fi maximul acceptat de fumatorii de la noi din tara.

Tigarile se vor scumpi de la 1 iulie din cauza majorarii accizelor prevazuta in Codul Fiscal conform calendarului negociat cu Uniunea Europeana. Accizele trebuie sa creasca, la 1 iulie, de la 41,5 euro la 50 euro pentru o mie de tigarete. Cuantumul scumpirii va fi decis de producatori care vor face public pretul maxim de vanzare, in doua cotidiane nationale, cu cel putin 24 de ore inainte de intrarea acesteia in vigoare.

Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru tigarete cresc anual, la data de 1 iulie. Calendarul de majorare, negociat cu Uniunea Europeana in 2002, prevede ca accizele vor creste anual, pana in 2010. In 2009, accizele pentru tigarete vor ajunge la 61,2 euro, iar in 2010 la 74 euro. Acest nivel se va mentine, insa, numai in conditiile in care directivele europene in domeniul accizelor nu vor fi modificate.