Primul semn ca ceva nu e in regula l-am primit de la dealer: O lunga scrisoare in care-mi explica ca, desi masina mea e noua, are carte de identitate si tot restul de acte, o sa trebuiasca sa merg totusi la RAR „sa-i treaca noxele in carte, fara de care nu se poate inmatricula”. „Ca asa e legea noua”, mi se explica. „Pai nu stiati ca vine o lege noua? De ce am primit cartea fara noxe, daca perioada in care pot face inmatricularea trece de 1 iulie?”.

Ca un cetatean normal, gandesc ca statul ar fi trebuit sa preveda aceasta situatie. De-abia cel mai devreme in august cartile masinilor noi vor veni la dealer cu noxele trecute. Pana atunci, fraierii ca mine sunt invitati la RAR. Am programare peste o saptamana. Elegant, se poate face si pe internet. Doar ca mie imi ia doua ore sa ajung in Voluntari. Asta inseamna liber de la serviciu, Varujan! Asta inseamna masini aiurea in trafic. Hura! Asta inseamna ca sunteti incompetenti! Asta le-am strigat eu in minutele urmatoare!

Sa fie singura problema? Ma macina ca am platit prima inmatriculare inainte de 1 iulie si n-am apucat sa inmatriculez masina. Plec sa verific care-i situatia, la „Udriste”, ca tot asa zice lumea la Pipera. Otel, sticla, aer conditionat, numere de ordine! Singura coada e la ghiseul de informatii. Ma asez lasand un metru in fata mea, sa nu deranjez pe cel caruia ii urmez. Instantaneu, doua persoane mi se aseaza in fata. Esti la coada, doar daca te lipesti de cel din fata si te impingi putin in el. Domnul cu mustata de la ghiseu se opreste „din relatii” ca sa faca comanda la saorma.

„Eu va scriu pe chitanta ca nu ati folosit-o. Cu ea va duceti dvs. la fisc sa va recuperati banii. Cand ati recuperat, platiti noua taxa. Sau daca aveti bani, platiti-o inca o data si asteptati sa-i recuperati pe cei platiti la prima inmatriculare”. Domnisoara e amabila, desi, dupa cum da din picior si din buze, se vede ca are discutia asta a mia oara. „Ma intelegeti gresit. Eu nu vreau sa recuperez nimic”.

Il cheama pe sefu’. Calm, cu legitimatia in piept, seful ma asigura ca nu se uita la nici un act. Imi aduce el in schimb unul. Ordinul semnat de Hura, de la Finante. Subliniat cu marker portocaliu sta destinul meu pe urmatoarele zile. Nu se inregistreaza fara taxa de poluare, cine e fraier si-a platit-o pe cea de inmatriculare sa se duca la fisc sa ia banii inapoi.

Asa ca pun masina din nou in trafic, domnilor Hura si Vosganian, ca tot vreti dvs. sa reduceti poluarea (apropo - am motor de 2200) si ma duc la trezorerie in Giulesti. Gresit, nu e acolo, problema se rezolva in Popa Tatu. Aici, trag masina pe trotuar, doar e centrul Bucurestiului, unde vreti s-o las?

La ghiseul 14, ma aplec de sale spre ferestruica, si inchinandu-ma astfel la el, incerc sa conving un functionar ca am platit deja, ca banii sunt in contul lor, ca sunt dispus sa platesc diferenta si ei sa-mi dea o hartie conform careia am platit taxa de poluare. „Nu se poate”. Omul e linistit, a mai vazut agitati ca mine. „Sunt conturi diferite, nu se compenseaza dintr-un cont in altul. Mergeti dvs. la ghiseul 1 sa faceti cerere de restituire”. „Ca dupa ce-mi primesc banii sa ma intorc la ghiseul dvs sa platesc, in aceeasi institutie”. Da, imi spune satisfacut ca am prins miscarea. „Nu uitati insa sa veniti cu cartea cu noxele, ca altfel nu puteti plati.” „De fapt veniti azi cu actele si dupa ce facem calculul veniti sa platiti in doua zile lucratoare. Adica daca-i vineri azi, veniti dvs marti la 10.30, dupa decizie.” Deci, domnu’ Vosganian si domnu’ Hura, daca am inteles eu clar: „Trebuie sa va platesc 32 de milioane si pentru asta trebuie sa vin de doua ori la fisc?”

La restituiri doamna ma anunta: „O sa primiti banii pe 8 august!¡± Dau in balbaiala. „Cum pe 8 august, ca mie numerele rosii mi se termina pe 20 iulie, ce fac cu masina, ma uit la ea?¡±„Mai devreme nu se poate, vorbiti cu sefii¡±. Hai in audienta! Doamnele ma privesc taios. Iau totul de la capat. Le explic ca e o situatie absurda. Ca banii sunt in contul lor, ca vreau sa platesc o diferenta, ca vreau sa-mi dea o hartie¡¦

Spre surprinderea mea sefa pleaca la alta sefa, „doamna directoare”. Doamnele raman intre ele. „Ce am draga astazi, de ma caraie toti? Trag la mine ca mustele!” Da doamna! Sunt de acord! E de cacat. De sus pana jos!

Sefa se intoarce cu o veste semi-buna. Imi vor da banii pe 18 iulie pentru ca sunt caz special. Poate chiar putin mai devreme. 18 iulie e intr-o vineri. Asta inseamna ca pe 16 trebuie sa vin sa fac cerere de plata, ca sa-mi dea decizia de impunere pe 18. Apoi ma duc la banca, c-am cerut virament, platesc comision la scoaterea banilor, ma plimb cu 32 de milioane cash, parchez pe trotuar. Stau la coada, platesc, apoi plec la „Udrişte”- Pipera. Stau la alta coada si poate seara voi avea numere la masina. Daca, Doamne fereste, nu am uitat nimic pe parcurs.

Ca sa nu treceti prin toate de mai sus pe scurt cateva sfaturi:

  • daca ati cumparat masina dupa 1 iulie cereti imperios dealer-ului sa nu va dea cartea fara noxe. Sa mearga el acolo, sa ofere el acest serviciu ca un bonus. RAR-ul va face de la sine acest lucru de-abia in august.
  • verificati ca aveti noxele in cartea de identitate.
  • faceti repede programare la RAR daca nu le aveti. Daca masina e noua va mai costa doar 25 de lei inscrierea noxelor pe carte.
  • daca masina e mai veche si nu are noxele nici in carte vorbiti la RAR la biroul de informatii ca sa stiti ce va trebuie. Atentie masurarea noxelor la teava e aproape 2000 RON.
  • daca ati platit taxa de prima inmatriculare trebuie sa stiti ca nu mai e valabila si chitanta nu mai poate fi folosita. Mergeti la Pipera sa va puna o ştampila pe chitanta care arata ca nu ati folosit-o. Fara ea mergeti degeaba la administratia financiara
  • la administratia financiara faceti cerere de restituire. Nu acceptati perioada pe care v-o dau ei. Solicitati sa vorbiti cu un sef astfel incat sa va primiti banii mai repede. Se poate!
  • tineti minte ca intre cererea de plata a taxei de poluare si plata trec doua zile. Odata cu cererea trebuie sa aveti cartea de identitate cu noxe si factura masinii.
  • fiti calmi

PS: Inteleg de pe Hotnews.ro ca problema mea a fost rezolvata. Daca se confirma si oficial, multumesc, domnu' Vosganian si te anunt ca vin peste tine la Finante. Ca problema mea de fapt s-a complicat si mai mult. Eu am apucat sa fac cerere de retragere a banilor. Cu stampile si semnaturi. Asta inseamna ca nu mai am documentele originale care atesta plata taxei. Asta inseamna ca mi-am pierdut drepturile si ca am de platit inca 5 milioane, dar nu asta e principala problema, ci timpul si nervii.

Daca intr-adevar e asa, eu ce fac? Ma duc sa cer anularea-anularii? Va solicit sa cereti scuze public si daca mai dati dovada de umor sa veniti saptamana viitoare cu mine la Popa Tatu sa rezolvam situatia.