Primul avion de pasageri din lume echipat cu un sistem de respingere a rachetelor trase de lansatoare portabile a zburat de la New York la Los Angeles, anunta o companie britanica de aparare si cercetare aerospatiala, citata de CNN. Sistemul infrarosu de aparare "JetEye" functioneaza cu ajutorul unor detectoare care repereaza rachetele sol-aer si apoi actioneaza un laser care le deviaza de la traseu.

Sistemul JetEye a fost testat cu succes pe un avion al American Airlines care a decolat de pe aeroportul John. F. Kennedy din New York si a aterizat pe aeroportul international Los Angeles, arata comunicatul BAE Systems, companie care s-a ocupat cu dezvoltarea acestui sistem.

American Airlines nu a facut acest sistem obligatoriu pentru toate cursele, dar a fost de acord sa participe la teste. Sistemul de protectie impotriva rachetelor sol-aer trase de lansatoare portabile va fi instalat pe alte doua avioane ale companiei care vor face curse zilnice de-a lungul Statelor Unite.

"BAE Systems a lucrat impreuna cu DHS si industria aeriana pentru a dezvolta un mijloc eficient de a combate potentialele amenintari teroriste", a declarat Burt Keirstead, direcotorul programului JetEye pentru compania BAE Systems.

Departamentul Apararii din State a declarat ca amenintarea lansatoarelor portabile de rachete nu vizeaza in mod special aviatia comerciala, dar din 2003 Congresul american a facut presiuni ca aceste sisteme sa fie adaptate pentru avioanele comerciale. Cu toate acestea, forte talibane au folosit cu succes lansatoare portabile pentru a dobori elicoptere sovietice in Afganistan, iar, in 2002, o grupare terorista au doborit un avion israelian de pasageri in Kenya. Expertii spun ca in lume exista intre 500.000 si 700.000 de lansatoare portabile de rachete si ca unele au fost cumparate in Orientul Mjlociu si Asia Centrala cu 5.000 de dolari, scrie CNN.