Companiile importatoare de medicamente nu mai aduc in tara tratamente pentru cancer si diabet de o saptamana. Aceasta, sustin ei, din cauza ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a scazut pretul cu care cumpara medicamentele pentru programele nationale de Sanatate, incat importatorii nu vai vor sa colaboreze. Potrivit vicepresedintelui Colegiului Farmacistilor, Clara Elena Popescu, in aproximativ trei zile, insulina si medicamentele pentru cancer vor lipsi din farmacii.

De martea trecuta, Asociatia distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) a oprit distributia de medicamente destinate programelor nationale de Sanatate. Este vorba de medicamente compensate integral, pentru care ministrul Sanatatii Eugen Nicoalescu a operat reduceri de pret de pana la 14 %. Importatorii nu mai vor sa livreze medicamentele din aceasta lista si astfel cel mai mult vor avea de suferit bolnavii de cancer si cei de diabet.

"Nu am reluat distributia pentru aceste medicamente care fac subiectul programelor de Sanatate, am fost adusi in aceasta conditie. Noi aducem o cutie de medicamente cu 100 de lei si ministerul de deconteaza 60. Cine e nebun sa aduca medicamente in aceste conditii?", a declarat pentru HotNews.ro Viorel Vasile, reprezentantul ADIM.

"Ministrul a promis in diverse ocazii ca activeaza Unifarmul - societatea pe actiuni a ministerului Sanatatii- sa aduca medicamente din strainatate pe aceasta societate si sa le distribuie, in aceleasi conditii pe care ni le-a impus noua. Asta ii sugeram eu, fiindca domnia sa a pomenit in nenumarate randuri ca poate sa faca asta", a mai afirmat Viorel Vasile.

Nicolaescu rezolva criza: cere controale in farmacii

Pe de alta parte, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut autoritatilor de sanatate publica sa verifice pana, pe 24 iulie, in toate farmaciile si la distribuitorii de medicamente, stocurile de medicamente din programele nationale de sanatate. Verificarile urmeaza sa fie facute in colaborare cu casele judetene de asigurari de sanatate.

Nicolaescu i-a avertizat pe managerii spitalelor ca vor fi demisi in cazul in care vor mai exista pacienti trimisi acasa deoarece nu exista medicamente. "Daca mai aud despre un pacient care e trimis acasa sa-si aduca medicamente, astept demisiile dumneavoastra (ale managerilor - n.r.), iar daca nu, va vom demite noi", a spus ministrul citat de NewsIn.

Nicolaescu a apreciat ca "cea mai mare surpriza in legatura cu noua lista de medicamente gratuite si compensate" o are din partea farmaciilor. "Cea mai mare surpriza o furnizeaza insa farmaciile, carora le-am marit adaosul comercial si constat ca de fapt la acest nivel este sabotat bolnavul sugerandu-i-se ca farmaciile nu mai au medicamente din cauza noii liste, ca nu stiu sa factureze si alte noduri in papura. Este lege ca farmaciile trebuie sa aiba stocuri pentru minimum 30 de zile", a afirmat ministrul.

Farmacistii sunt nedumeriti de controalele ministrului

"Farmaciile nu au stocuri mari din aceste medicamente, au stocuri pe cateva zile. Nicio lege nu prevede, asa cum spune ministrul, ca farmaciile trebuie sa aiba stocuri pe 30 de zile. Nu poti sa iti faci stocuri de astfel de medicamente pentru ca nu sti ce retete iti vor veni", a spus pentru HotNews.ro, Clara Elena Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor. Ea a spus ca in aproximativ trei zile, medicamentele pentru cancer si diaber ar putea sa dispara din farmacii.

"Noi suntem obligati sa solicitam distribuitorului medicamentul pe care nu-l avem, in termen de 24 de ore. Daca distribuitorul nu livreaza, noi nu avem de unde sa le dam. Dupa cum vedeti, dumnealui a dispus controale in farmacii... ce o sa rezolve cu aceste controale? Oricum suntem controlati saptamanal cu sau fara dispozitia ministrului", a comentat reprezentantul farmacistilor.

Potrivit Clarei Elena Popescu, nu exista suficiente medicamente romanesti, care sa faca fata crizei de pastile pentru bolnavii de cancer si diabet: "Cu ce sa inlocuiesti insulina, de exemplu? La oncologie mai sunt medicamente pe care le livreaza Sindan, dar nu sunt toate care sunt trecute in Programul National de Oncologie, cele care sunt din import sunt blocate la distributie."