Corespondenta din Irlanda

FOTOGALERIE Studiu de caz: Pietele saptaminale de legume si fructe din Dublin

de Cristian Roman     HotNews.ro
Luni, 28 iulie 2008, 12:29 Economie | Consumator

FOTOGALERIE Piata saptaminala in Dublin
Printre proiectele vehiculate de ani intregi pentru Bucuresti se numara si organizarea de piete saptaminale de legume si fructe, in aer liber, destinata 100% producatorilor particulari. Pina ce se va reusi implementarea acestui proiect in Capitala, HotNews.ro va propune sa vedeti cum arata si cum functioneaza o astfel de piata in Dublin, capitala Irlandei.

20 de piete saptaminale

De zeci de ani, locuitorii Dublinului s-au obisnuit sa gaseasca la spre sau la final de saptamina aproximativ 20 de piete mobile de fructe, legume si alte produse derivate de la diferite ferme irlandeze si nu numai.

Pietele nu sint de dimensiuni mari si sint organizate, de obicei, fie in parcari publice, fie in locuri destinate doar traficului pietonal. Cele mai multe au loc simbata si duminica, dar mai exista citeva piete care se tin joia si vinerea dupa-amiaza. Gratie celor 20 de piete, practic orice locuitor al Dublinului are la maxim 2-3 kilometri un asemenea loc unde poate gasi, o data pe saptamina, produse proaspete pentru familie, in afara de marile magazine.

Ca in orice loc din Dublin unde se aduna oameni multi, in orice piata de legume de acest fel isi fac aparitia si citeva tonete care prepara pe loc de mincare pentru cumparatorii infometati: de la clatite frantuzesti dulci sau sarate, la cirnati si hamburgeri facuti pe gratar, de la calamari prajiti la falafel sau kebap.

Piata si in centrul istoric

Una dintre cele mai aglomerate piete organice se tine in fiecare simbata, de la 10 dimineata la 5 dupa-amiaza, in inima Dublinului, Temple Bar, zona pietonala cunoscuta drept locul cu cea mai mare densitate de puburi din lume, care atrage in mod normal mii de turisti zilnic.

Simbata dimineata e un pic altfel: dupa o noapte de petrecere pe micutele stradute, majoritatea turistilor cazati la hotelurile din jur inca dorm. Nu insa si zecile de producatori care-si instaleaza inca de la 8 dimineata mesele si corturile. Totul se petrece in Meeting House Square, o piateta care nu are mai mult de 25 pe 25 de metri.

Si incep standurile: cel mai bogat pare a fi cel al fermei McNallys, autoproclamata “ferma de familie": spanac, cartofi, fasole verde, salata verde, varza, broccoli, patrunjel, toate organice. Doua femei la 40 de ani, cu sorturi in dungi, se invirt printre standuri, le organizeaza, dar si servesc in acelasi timp. Pe masuta pe care-si tin hirtiile, pungile si banii, se ingramadesc si 20 de borcane: gemuri de capsuni, de mere sau din fructe de padure, fara conservanti si etichetate la modul minimal. Punguta de spanac organic este 2 euro, o legatura de patrunjel 50 de centi, iar un borcan de dulceata ecologica duce la 3 euro.

Mai departe, intilnim un stand care abunda in produse lactate, cu precadere cascavaluri: “The cheesemaker”. De la cascaval maturat 3 luni pana la cascaval maturat un an, de la brinza cu mucegai la cascaval cu afine sau cu alte fructe de padure, varietatea este impresionanta. Cea mai scumpa este brinza de oaie, care ajunge pina la 28 de euro kilogramul.

Poate cel mai spectaculos stand apartine celor care vind produse mediteraneene, tot organice, insa, e adevarat, importate din Italia sau Spania. Masline verzi, negre, mari, mici, cu simburi sau fara, muraturi, ardei copti, mozzarella, salate gata preparate in stil mediteraneean.

In centrul pietei troneaza ingramadite 8 standuri pe care ardeii grasi, vinetele, dovleceii, ardeii iuti, ceapa verde, ardeii capia, ridichiile sau morcovii se lafaie la soare. Trei ardei grasi la un euro, o legatura de ceapa verde - 79 de centi, un manunchi de morcovi - un euro.

Un alt stand apartine unei ferme care vinde produse din carne proaspata: cirnati de oaie sau de porc, fara gluten, dar cu condimente de toate felurile. De cel mai mare succes se bucura muschiul de vita, mindru denumit si insriptionat “Irish beef”. Alaturi, un experimentat pescar expune, pe un pat de gheata, somon si macrou proaspat pescuit din Marea Irlandei.

Mincare etnica pe gustul tuturor

Esti la piata si ti s-a facut foame? Nici o problema: ai de unde alege, indiferent care-ti sint gusturile. La un stand, un cuplu de chinezi pregateste live noodles cu sos de soia si legume la tigaie. La trei metri de ei, mai multe specialitati indiene vegetariene calde ii imbie pe cei care nu consuma carne. Intr-un alt colt, ditamai clatitele, la 5 euro, pline fie cu continut sarat (sunca, cascaval, brinza feta, masline), fie cu continut dulce (gemuri, ciocolata).

In centrul pietei, o femeie din Japonia si-a adus mai bine de 30 de sortimente de prajituri de casa: scumpe (4-5 euro), dar portiile sint generoase.

In fine, pentru cei care prefera carnea, o fata tinara si blonda intoarce cu indeminare vreo 30 de cirnati germani pe un gratar incins, masurind atent temperatura din interiorul acestora cu ajutorul unui mic aparat electronic.

Cine sint vinzatorii

De obicei, produsele sint vindute chiar de catre producatori sau de catre angajatii microfermelor care si-au adus produsele in piata din Temple Bar. La unele standuri insa, mai multi studenti isi rotunjesc veniturile. De exemplu, la standul de salamuri si vinuri din Italia, doua fete, nu mai mari de 20-22 de ani, robotesc intens, aranjind salamurile si vorbind cu clientii.

Marea majoritate a vinzatorilor poarta manusi de plastic, iar zimbetele sint omniprezente. Foarte important, de ambele parti alte standurilor.

Licentele -  la vedere

Cam asa arata si se desfasoara in fiecare simbata piata de legume si fructe din inima centrului vechi din Dublin. Mai trebuie spus ca la fiecare stand sint afisate certificatele de producator sau licentele organice.

Din cind in cind, mai au loc si spectacole: duminica, de exemplu, o dansatoare braziliana de samba a dat de doua ori turul pietei, acompaniata de 10 cintareti. In jurul pietei, Politia calare patruleaza pe micile stradute si se asigura ca nimeni si nimic nu perturbeaza mica activitate de weekend a locuitorilor din centrul Dublinului, sau a turistilor.
























Material sustinut de Superbrands

Recomandari de vara de la librarii Humanitas

Librariile Humanitas au aparut ca entitate juridica in anul 1993, insa primele doua librarii au fost deschise sub egida Editurii Humanitas inca din 1991. Cu peste 25 de ani in piata de distributie si vanzare de carte din Romania, compania isi propune sa ramana in continuare lantul de librarii cu cea mai mare pondere de carte din Romania, acordand editurilor nationale si locale, dar si autorilor romani, sansa de a ajunge la public.

3788 vizualizari

  • -4 (4 voturi)    
    temple bar (Luni, 28 iulie 2008, 13:28)

    Cristi [anonim]

    In zona Temple Bar nu exista nici o piata dragule... acolo sunt numai PUB-uri. Poate te referi la piata din centru care e in partea de nord adica peste rau.
    • +3 (3 voturi)    
      ce sa zic ! (Luni, 28 iulie 2008, 13:45)

      alin [anonim] i-a raspuns lui Cristi

      asta ca sa ne arati ca stii locul, sau chiar crezi ca are atata relevanta ca e le 200m mai la stg/dr, mai sus sau mai jos, de acest temple ..... ?

      puteai eventual sa ne confirmi/infirmi utilitatea acestor piete, sau sa ne impartasesti impresii.
      • -1 (1 vot)    
        ce sa mai zic si eu... (Luni, 28 iulie 2008, 23:33)

        Ionel [anonim] i-a raspuns lui alin

        Sint sau sunt ?
        Eu as trimite un pic jurnalistii acestia infumurati in scolile primare.
    • +3 (3 voturi)    
      corectura la corectura (Luni, 28 iulie 2008, 14:00)

      dan [anonim] i-a raspuns lui Cristi

      Cristi, daca tot esti asa smecher sa te iei de ce-a scris Cristi Roman te invit in fiecare sambata in Meeting House Square, DIN INTERIORUL TEMPLE BAR, sa vezi cu ochii tai piata de legume. Toti romanasii din Irlanda se dau acum smecheri pe net. Tu macar locuiesti in Dublin sau macar ai trecut sambata prin TEMPLE BAR sa vezi piata cu ochisorii tai?
  • +1 (1 vot)    
    Dublin (Luni, 28 iulie 2008, 13:46)

    kid [anonim]

    De o vreme incoace pe hotnews.ro apar tot felul de studii de caz si comparatii despre cum s-a organizat treaba in Dublin.

    Numai Dublin exista pe harta ? Sau numai in Dublin s-au implementat cele mai bune solutii/metode ?

    Care e faza ? Duce lipsa Dublin de romani si din cauza asta i se face asemenea publicitate ?
  • 0 (0 voturi)    
    reinventarea rotii (Luni, 28 iulie 2008, 13:47)

    Dedalus [anonim]

    Oborul a fost mai demult asa ceva.

    Produsele traditionale nu se mai cauta, din cauza inculturii a peste 99% din conationalii nostri, carre inteleg prin distractie si bunastare, umplerea matzului cu carne de porc grasa, cat mai multa, insotita de bere straina sau de vinuri de proasta calitate.

    Cum naiba sa aprecieze cineva produsele de gust si calitate, cand cultura i se opreste la clasa a V-a primara, iar educatia- la "Buna ziua!" si "Sa aveti o zi buna!" - salut importat prin traducere din engleza din filme.

    Mai degraba vinzi 10 televizoare cu plasma facute de chinezi in baie, decat o singura paine facuta traditional, din faina adevarata, fara agenti de afanare si conservanti.

    Solutia? Reforma invatamantului (sa invete si romanii ceva in plus fata de scris/citit) si un sector privat puternic, capabil sa genereze venituri mari, bazate pe munca.

    Suna cunoscut? Pai, da... e reteta de succes irlandeza...
  • +1 (1 vot)    
    Paris ... (Luni, 28 iulie 2008, 13:57)

    Paul [anonim]

    Si in Paris sunt organizate asemenea piete. In zona Montparnasse spre exemplu este organizat in fiecare sambata acesta piata iar duminica este inlocuita cu o expozitie de arta.
    Ideea e ca s-ar putea face ceva si in Bucuresti dar nu exista vointa. Puteti sa dati voi cate exemple vreti, studii de caz, chiar cred ca puteti veni si cu solutia si cu finantarea si tot nu s-ar schimba nimic.
    Sper sa ma insel, si sa am o surpriza placuta ...
    asa cum festivalul berii se poate organiza poate si festivalul cepei, rosiei si ardeiului natural se va putea organiza
    Sa traiti bine!
  • +1 (1 vot)    
    f bun articol (Luni, 28 iulie 2008, 14:30)

    chopy [anonim]

    Felicitari Cristian, un articol foarte bun sper ca data viitoare sa te duci si in People Park Dun Laoghaire ceva foarte asemanator...mult succes si tine-o tot asa
  • -4 (4 voturi)    
    HOTNEWS...mai schimba foaia (Luni, 28 iulie 2008, 14:54)

    Andreiash [utilizator]

    dragilor,
    va inteleg caaveti un corespondent in Dublin..OK foarte bine..daca se intampla ceva interesant in acest stat cu vreo 4milioane de oameni sa ne tineti la curent...dar studii de caz despre Dublin aproape in fiecare saptamana...mai faceti studii si cu Germania, cu Franta, cu Danemarca...sa mai vedem si alte chestii.. M_AM PLICTISIT DE ELE!!! si nu sunt singurul
    • +3 (3 voturi)    
      foarte util (Luni, 28 iulie 2008, 15:50)

      dan [anonim] i-a raspuns lui Andreiash

      Eu din contra zic ca sunt foarte utile aceste paralele......numai sa citeasca si cine trebuie din Primaria Capitalei!!
      Trebuie sa ne comparam mereu cu cei din vest, iar Irlanda a fosr una dintre cele mai sarace tari din Europa, in anii 80 era cum e Romania acum, asa ca eu zic ca e foarte necesara aceasta comparatie!!
  • +1 (1 vot)    
    xxxxxxx (Luni, 28 iulie 2008, 17:38)

    xxxxxxx [anonim]

    Piata din Temple Bar exista, insa nu e permanenta (cum e cea de peste rau...).
    Dar e mai mult un fel de boutique-piata, unde diversele legume/fructe/branzeturi, etc au preturi impresionante.
    La fel mai sunt si alte piete, exemplu Dun Laoghaire si Howth, dar la fel, sunt extrem de scumpe.
    Este insa o experienta placuta sa te plimbi printre tarabe, mai ales daca se intampla si apara si soarele :)
    Cu siguranta insa ca nici o piata nu se compara cu ce a fost Oborul nostru o data...
  • +1 (1 vot)    
    Mafia pietelor bucurestene (Luni, 28 iulie 2008, 18:32)

    Paul [anonim]

    Interesant articolul despre pietele de legume/fructe din Dublin sau din alte locuri din Europa. Dar nu/i nimic nou sub soare. Diferenta intre ceea ce se intampla in pietele din Romania si celelalte din afara este data, in primul rand, de relatia stransa dintre mafie si autoritati. Oricine poate vedea in Bucuresti, de exemplu, ca producatorii romani de legume/fructe au interzis in marile lanturi de hiper si supermarketuri, unde in schimb abunda produsele de import, modificate genetic, tratate cu chimicale si periculoase pentru sanatate. Pe de alta parte, taranii si micii producatori sunt alungati, la ordinul autoritatilor locale, de catre politisti comunitari, politie si jandarmi. Sunt goniti si amendati in piete si pe strazi unde incearca sa/si valorifice produsele proaspete, mult mai sanatoase decat cele de import. De sunt acesti producatori adevarati alungati zilnic, nelasati sa/si valorifice produsele de catre organe la dispozitia autoritatilor locale, platiti cu totii din banii contribuabililor? Raspunsul este simplu; sa nu mai poata face concurenta mafiei pietelor, intermediarilor, pietarilor care vand produse de import, proaste calitativ, periculoase pentru sanatate si mult mai scumpe decat cele ale taranilor. De ce protejeaza autoritatile aceste mafii? Simplu: pentru ca zilnic, saptamanal sau lunar reprezentantii edililor, angajati la primarii si platiti tot din bani publici, merg si ridica dreptul, taxa, fac cheta, incaseaza anumite sume de bani de la pietarii si intermediarii/comecianti. Astfel, in schimbul cotizatiei, simpli pietari ca si mafioti ai pietelor bucurestene nu numai ca sunt lasati in pace, dar beneficiaza si de protectie impotriva concurentei. Concluzia/ in alte locuri exista organizare si se actioneaza in interesul comunitatii,in Romania se fac organizari pt interesele "alesilor" si al mafiei.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică