Cantitati importante de melamina au fost descoperite in chips-uri cu aroma de branza importate din China, au anuntat miercuri autoritatile ungare, citate de AFP. "Chips-urile cu branza contaminate cu melamina au fost descoperite la Debrecen, in estul Ungariei, la un control de rutina, la data de 30 septembrie, a anuntat Secretariatul de Stat in Agricultura. Chips-urile importate din China de catre firma P-Nut Crackers Chips Snack World contineau 19,9 miligrame de melamina la kilogram, mult peste valoarea maxima admisa, de 2,5 miligrame/kilogram.

Autoritatile din Ungaria au inchis depozitul firmei importatoare si au prevenit autoritatile sanitare din Uniunea Europeana.

Autoritatile ungare incearca sa stabileasca ce cantitate de produse a fost contaminata si unde au fost comercializare astfel de produse.

Aceasta este a doua alerta cu produse contaminate cu melamina in Ungaria in decurs de doar 3 zile. Luni, urme de melamina au fost descoperite si in unele restaurante chinezesti de pe teritoriul Ungariei.

In plus, Nestle Ungaria efectueaza teste pentru a stabili daca o cantitate de 5,5 tone de lapte praf importat din Thailanda, care nu a fost deocamdata pus in vanzare, contine urme de melamina.

Melamina este o substanta toxica utilizata in procesul de productie a maselor plastice.

In China, cel putin 4 copii au murit si alti 53 de mii s-au imbolnavit dupa ce au fost hraniti cu lapte praf ce continea melamina peste limita admisa.

Principala companie de produse lactate incriminata in China in scandalul laptelui contaminat cu melamina a ascuns adevarul luni de zile, a afirmat China Noua, citand anchetatorii. Compania Sanlu a inceput sa primeasca plangeri din decembrie 2007, potrivit agentiei, totusi societatea nu a facut niciun test pana in iunie anul acesta, data la care a aflat ca in laptele praf se afla melamina, si a informat autoritatile locale de abia la 2 august.

27 de persoane au fost inculpate pentru implicare in scandalul laptelui contaminat cu melamina, a anuntat marti presa oficiala. Cele 27 de persoane fac parte din grupul de 36 arestate in cadrul anchetei care a vizat grupul Hebei Sanlu, principala companie acuzata, care a recunoscut la 11 septembrie ca laptele praf pe care il comercializa contine melamina, o substanta toxica. Intre timp, alte 21 de companii au fost suspectate de acelasi lucru, iar gama produselor contaminate s-a extins la tot felul de alimente care contin lapte.

Politia a precizat ca 19 dintre persoanele retinute sunt manageri la fermele de procesare a laptelui, ferme de animale si centre de achizitionare a laptelui, potrivit cotidianului. "Potrivit investigatiei politiei, melamina era produsa in fabrici subterane si apoi vanduta fermelor de animale si centrelor de achizitionare a laptelui", scrie China Daily.

Uniunea Europeana a interzis, in urma cu aproape doua saptamani, importurile de produse continand lapte praf din China.