Comisia Europeana a transmis, printr-un comunicat de presa, ca vor reveni pe tarabe "castravetii curbati", adica autorizeaza vanzarea fructelor si legumelor strambe, dupa ce statele membre au votat propunerea de abrogare a standardelor de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe si legume.

"Normele care reglementeaza dimensiunile si formele fructelor si legumelor vor fi date uitarii", mai arata comunicatul CE.

„Acesta este inceputul unei noi ere pentru castravetii curbati si morcovii nodurosi”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel. "Pur si simplu, nu este nevoie ca astfel de chestiuni sa fie reglementate la nivelul UE.

Este mult mai bine ca ele sa fie lasate la latitudinea operatorilor de pe piata. Iar in conditiile actuale de crestere a preturilor alimentelor si de dificultati economice, consumatorii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege dintr-o gama de produse cat mai larga cu putinta. Nu are sens sa aruncam produse perfect consumabile doar pentru ca nu au forma corecta”, a mai declarat oficialul european.

Standardele de comercializare vor ramane in vigoare pentru 10 tipuri de fructe si legume, printre care merele, capsunele si rosiile, mai transmite executivul de la Bruxelles.

Insa chiar si in cazul acestora, pentru prima data statele membre pot autoriza magazinele sa vanda produse care nu respecta standardele, atat timp cat etichetarea lor permite deosebirea de categoriile „extra”, „I” si „II”.Altfel spus, noile norme vor permite autoritatilor nationale sa autorizeze vanzarea tuturor fructelor si legumelor, indiferent de dimensiune si forma.

Comunicatul complet poate fi citit aici.