Directorul general al statiunii bulgare de la Marea Neagra - Albena, Krasimir Stanev, a declarat joi ca turismul estival din Bulgaria va fi sever afectat de criza financiara mondiala, in 2009, relateaza Novinite.

Stanev a subliniat, de asemenea, ca sectorul turistic va avea de suferit in intreaga lume, pentru ca tulburarile economice ii vor forta pe multi dintre potentialii turisti sa renunte, in primul rand, la vacante.

Rezervarile turistilor pentru statiunile de schi sau de pe litoral, in Europa de Sud, au scazut cu 30% in 2008, comparativ cu 2007. Din acest punct, descresterea lor ar putea atinge chiar 60%, a declarat directorul statiunii.

Potrvit lui Stanev, operatorii turistici din strainatate au fost foarte ingrijorati in ceea ce priveste perspectivele sectorului turistic.

"Nu exista formule magice pentru supravietuire. Afacerile care au reusit sa reduca din cheltuieli fara sa scada calitatea serviciilor vor supravetui", a explicat Stanev.

Director executiv al celui mai mare complex estival din Bulgaria, Stanev sustine ca este nevoie de o promovare eficienta si sustinuta a produselor turistice, in vremuri de criza economica. Cu toate acestea, Bulgaria nu este destul de competitiva in acest sens, din cauza lipsei de sprijin din partea statului pentru acest sector.

"Stiu din surse sigure ca guvernul din Cipru va aloca o suma suplimentara de 10 milioane de euro pentru promovarea statiunilor turistice cipriote, in 2009, si, astfel, suma totala va ajunge la 26 milioane de euro. Sunt sigur ca Turcia si alte tari vor investi, de asemenea, sume colosale si vom ramane in urma, inca o data", a comentat Stanev.

El a mai subliniat ca numarul turistilor straini care viziteaza Bulgaria depinde totodata si de modul in care criza financiara globala afecteaza frecventa si numarul zborurilor internationale, si cate dintre acestea vor falimenta.

Potrivit lui Stanev, deja previziunile sumbre au fortat operatorii turistici straini sa reduca orarele de zbor cu 50%.