Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Arges a retras de la uzina Dacia aproape 18.000 de truse medicale care nu erau conforme cu directiva europeana in vigoare, informeaza NewsIn. Dacia a fost amendata cu 30.000 lei.

Ancheta in acest caz a fost demarata in urma cu mai multe luni, dupa o sesizare a Asociatiei Victimelor Accidentelor Rutiere privind trusele medicale cu care sunt dotate autoturismele Dacia, a anuntat marti, in cadrul unei conferinte de presa, Cristian Libertatu, seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului Pitesti.

Reclamatia a fost depusa la Bucuresti, iar ulterior a fost transmisa spre verificare la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC ) Arges. Initial a fost organizat un control al OJPC Arges, impreuna cu Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si Registrul Auto Roman (RAR).

In data de 15 iulie, in urma unui prim-control la producator, ASP a incheiat un proces-verbal cu date referitoare la trusele sanitare marca AUTEC. Ancheta a continuat, iar, in data de 22 octombrie, la solicitarea Ministerului Sanatatii Publice (MSP), reprezentantii OJPC au trimis spre analiza trei truse sanitare la Oficiul Tehnic pentru Dispozitive Medicale (OTDM). Oficiul a comunicat, recent, concluziile, fiind specificate mai multe neconformitati.

Printre aceste neconformitati este specificat faptul ca trusa medicala, geanta si echipamentele nu sunt inscriptionate corect. De asemenea, echipamentele nu sunt depozitate intr-o cutie, ci intr-o geanta din material textil. Un alt aspect mentionat se refera la compozitia feselor, bandajelor si compreselor, care nu e conforma cu reglementarile legale. De exemplu, fesele nu erau din bumbac, fiind fabricate 100% din poliester. In plus, informatiile de pe trusa sanitara nu erau inscriptionate in limba romana, la fel si compresele. Un alt punct specificat de OJPC Arges se refera la declaratia de conformitate, care nu este conforma cu directiva europeana in vigoare. Inspectorii au mai constatat ca trusa nu a fost inregistrata la o autoritate competenta europeana, nici din Romania si nici din strainatate.

Trusele medicale cu care au fost echipate autoturismele Dacia sunt produse in China si furnizate la uzina de la Mioveni de catre societatea italiana AUTEC. Aceasta firma nu are niciun reprezentant legal in Romania. Tocmai de aceea, OJPC Arges a luat masuri impotriva producatorului, adica a uzinei Dacia.

Seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului Pitesti, Cristian Libertatu, a precizat ca a fost dispusa masura retragerii de la vanzare a aproape 18.000 de truse medicale.

"Producatorul a pus pe piata un produs care nu respecta prescriptiile declarate, ceea ce reprezinta contraventie. A fost aplicata o sanctiune de 30.000 de lei. S-a luat masura opririi definitive de la comercializare si a retragerii din consum a unui lot de 17.980 de truse medicale utilizate incepand cu data de 1 august 2008. De asemenea, va fi retras si stocul existent la Dacia si trusele care echipeaza deja autoturismele", a declarat Cristian Libertatu, seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului Pitesti.

Autoritatile au mai precizat ca uzina a fost cooperanta si administratia nu a ridicat niciun fel de obiectii. Uzina Dacia a informat deja OJPC Arges ca a schimbat furnizorul de truse sanitare.