Romania nu se afla inca pe lista tarilor care ar fi importat carne de porc contaminata cu dioxina din Irlanda, potrivit informarii primite de la Comisia Europeana, a declarat presedintele Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, citat de NewsIn.

"Am primit duminica, prin intermediul comunicatului pe sistemul de alerta, lista cu cele 11 tari ce au importat carne de porc din Irlanda, iar Romania nu se afla printre acestea. Totusi, incepand de luni, 8 decembrie, am instituit masuri de control la punctele de frontiera si la unitatile de desfacere, pentru a ne asigura ca nu a intrat in tara carne de porc din Irlanda", a declarat Radu Roatis.

El a adaugat ca vor fi verificate toate importurile de carne de porc efectuate incepand cu 1 septembrie 2008, pentru a se verifica daca nu s-au facut schimburi comerciale indirecte cu Irlanda.

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Alerta a fost lansata sambata seara, dupa descoperirea, in timpul unui control de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substanta a fost detectata in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen.

Potrivit Agentiei irlandeze pentru securitate alimentara (FSAI), unele produse pe baza de carne de porc contaminata au fost descoperite in Franta si in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontiera. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca nu poate sa confirme informatiile, deocamdata. Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie si Suedia au recomandat populatiei sa nu o consume.

Comisia Europeana a dat asigurari ca urmareste "indeaproape acest incident".