In Rusia sunt deja de trei ori mai putin familii capabile sa-si cumpere o locuinta fata de acum un an. Acum, pentru a beneficia de ipoteca, este nevoie de un venit de 90.000 ruble pe luna. Analistii vad in situatia creata semnul cert al declinului clasei de mijloc in Rusia, scrie RBK Daily. Cu cateva luni in urma, aceasta categorie sociala numara peste 20 milioane oameni.

Un studiu al GED An analytics a evidentiat faptul ca in ultimele sase luni, 17% dintre rusi si-au pierdut statutul de apartenenti la clasa de mijloc. La mjlocul anului 2008, 27% din populatie, adica aproape 37 milioane oameni, faceau parte din clasa de mijloc.

Studiul realizat de GED An analytics a luat in calcul capacitatea cetatenilor de a obtine un credit ipotecar macar o data la 30 de ani. In opinia autorilor, acesta este unul din principalele criterii de definire a clasei de mijjloc.

“Este indoielnica posibilitatea ca familiile care au bani pentru alimente, imbracaminte, masini si calatorii, dar nu-si pot permite sa-si cumpere o casa, sa fie considerate ca facand parte din clasa de mijloc”, afirma studiul. Directorul centrului mentionat, Aleksandr Pynin, spune ca “in aceasta categorie intra familiile care, pe langa obligatiile obisnuite, pot sa faca fata cu bine cheltuielilor impuse de achizitionarea unei case, cu tot ceea ce implica acest lucru. Important este ca platile ipotecare sa nu depaseasca 50% din veniturile familiale”, explica expertul.