Leul se prabuseste la un nou minim

Leul a atins ieri un nou minim istoric fata de euro: 4,26. La tranzactiile interbancare cursul a urcat chiar la 4,33 lei pentru un euro. Directorul Institutului de Prognoza Economica din Cadrul Academiei, Lucian Albu, a estimat pentru HotNews.ro ca, anul acesta, euro va fluctua intre 4 si 4,5 lei, dar nu a exclus ca, in unele zile, cursul sa ajunga si la 5 lei. Discutiile prelungite despre majorarile salariale amplifica si mai tare presiunea pe leu. Deprecierea leului scade valoarea reala a salariilor, iar alimentele din import se vor scumpi in curand. In plus, au aparut informatii ca distribuitorii de medicamente au decis sa renunte la o parte din importuri din cauza cresterii euro, ceea ce ar afecta intreg sistemul de distributie, pana la bolnavi.

Comisia Europeana: taxa auto triplata incalca legislatia UE

Ordonanta de urgenta, emisa de guvernul Tariceanu, in decembrie, prin care taxa auto pentru masinile second-hand a fost triplata, încalca legislaţia comunitara. Este pozitia Comisiei Europene comunicata Guvernului roman, potrivit şefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, citat de Mediafax. O decizie privind valoarea taxei este asteptata in 15 ianuarie, dupa ce noul ministru al mediului a facut mai multe propuneri de modificare a acesteia. Anuntul vine in contextul in care salariatii organizeaza astazi un miting pentru sustinerea taxei auto triplate.

Creste plafonul pana la care va puteti indatora

Banca Nationala a primit pozitiv propunerile bancherilor pentru relaxarea conditiilor la creditele garantate cu ipoteca. O decizie finala va fi luata insa de Consiliul de Administratie al BNR, a precizat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Cea mai importanta modificare propusa de bancheri este acceptarea unui grad de indatorare mai ridicat. Presa scrie ca acesta ar putea ajunge pana la 65% din venituri. Tot ieri, ARB a cerut Ministerului de Finante crearea unui fond special de sprijinire a bancilor comerciale in cazul agravarii crizei economice.

BCR, in greva

Angajatii Bancii Comerciale Romane au anuntat ca, de miercuri dimineata, intra in greva generala pe termen nelimitat. Ei sunt nemultumiti de oferta de majorare a salariilor cu 50% din inflatia pe 2008 si cer 3 procente peste acest prag. Totodata, angajatii se tem ca nu vor mai primi prima de vacanta si stimulente de Craciun, asa cum prevedea vechiul contract colectiv de munca. Federatia Sindicatelor din BCR numara circa 6-7.000 de angajati ai bancii din totalul de 8.700. Reprezentantii BCR au contestat la Tribunal decizia de a intra in greva. In timpul protestului vor fi asigurate unele servicii, precum cele de carduri si self banking.

Locurile de munca vacante, mai putine cu 50%

Oferta de locuri de munca pentru aceasta sapatamana a scazut la jumatate fata de luna trecuta. Potrivit Agentiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca in perioada 8-15 ianuarie sunt disponibile, pe tara, doar circa 5.800 de locuri de munca fata de aproape 11.500 la sfarsitul lunii decembrie 2008. Cele mai multe posturi vacante sunt în judeţele Teleorman si Dolj, iar cele mai puţine sunt în Vâlcea si Brăila.

Salariul mediu net, mai mare cu 21,4% in noiembrie 2008

Salariul mediu net a fost de 1.361 lei in luna noiembrie a anului trecut. Acesta a crescut cu 2,6% fata de luna anterioara din 2008 si cu 21,4% fata de aceeasi luna a anului 2007, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Marile piete bursiere au inchis luni pe rosu

Bursa americana a incheiat aseara in scadere cu 1,46%, pentru a patra sedinta consecutiv. Investitorii anticipeaza rezultate finaciare mediocre pe anul trecut pentru marile companii. Marile burse europene au fost in scadere cu până la 1,5%. Bursa de la Bucuresti a crescut, insa, cu 3,3%, pe o piata cu lichiditate redusa.

Si, din agenda economica a zilei:

Miting al angajaţilor uzinelor Dacia pentru sustinerea taxei auto triplate de fostul guvern

Iar in Statele Unite se anunta balanta comerciala pe noiembrie 2008.