Programul "Casa Verde" a fost amanat inca o data, pentru a treia oara. joi, 15 ianuarie, trebuiau sa fie facute publice numele firmelor autorizate sa instaleze sisteme ecologice de incalzire subventionate 90% de stat.

Acest lucru nu s-a intamplat pentru ca noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, spune ca nu are incredere in regulamentul programului. In plus, deocamdata nu sunt bani si, de aceea, ministrul nu exclude chiar posibiliatea ca programul sa fie anulat. Guvernul urmeaza sa ia o decizie in sedinta de joi.

Ministrul a prezentat, joi, ezitarile pe care le are in implementarea programului in forma mostenita de la antecesorul sau, Attila Korodi: posibilitatea firmelor selectate de a alege discretionar beneficiarii finali ai subventiilor, oportunitatea cheltuirii a peste 100 de milioane de euro in scopuri cel putin discutabile, cum ar fi dotarea caselor de vacanta ale unora si altora, riscul cheltuirii acelorasi bani pe echipamente de calitate discutabila, "care zac pe cheiurile din Shanghai sau de prin alte parti" etc.

"Casa Verde" reprezinta o gura de oxigen pentru mii de firme ale caror comenzi au scazut semnificativ din cauza incetinirii sectorului constructiilor.

Circa 5.000 de firme isi exprimasera intentia de a participa la "Casa Verde", denumirea informala a "Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului", promovat extrem de rapid de fosta conducere a Ministerului Mediului si de Administratia Fondului pentru Mediu ("AFM").

Dintre acestea, aproape 2.000 au prezentat dosare complete, in cele din urma 367 de firme fiind acceptate in program.