Productia de bauturi alcoolice s-a redus substantial in Rusia. Ceea ce nu inseamna ca a scazut consumul. Pur si simplu, in conditii de criza, o mare parte din consum a fost ocupat de bauturile falsificate, pondere care, in opinia expertilor, ar putea atinge 50% din piata, scrie Gazeta.ru.

Concret, productia de vodca si derivate a scazut cu 7,6%; cei 118 producatori de vinuri au realizat numai 35,1 decalitrii, cu 0,8% mai putin decat in 2007.

Perioada cea mai dificila s-a dovedit sfarsitul de an. Astfel, in septembrie productia de spirtoase a scazut cu 15%, in noiembrie cu 19,4%, pentru ca in decembrie sa atinga 21,1% comparativ cu aceleasi luni din 2007. “Conform noilor norme, producatorii sunt obligati sa achite accizele in momentul descarcarii productiei, fapt ce reprezinta o puternica presiune asupra intreprinderilor care sunt, in aceste conditii, obligate sa reduca livrarile”, a explicat presedintele Uniunii producatorilor de baturi alcoolice din Rusia, Dmitri Dobrov.

In aceste conditii, consumatorii isi indreapta atentia spre produsele mai ieftine, adica bauturi contrafacute. “Daca in 2008 productia de bauturi ilegale reprezenta 30% din piata, in 2009 s-ar putea ajunge la 40%”, spune Dobrov.