Inca 38.000 de someri pana in luna mai

Peste 38.000 de persoane vor ramane fara serviciu in toata tara, pana in luna mai a acestui an. Anuntul vine de la Agentia Natională pentru Ocuparea Fortei de Muncă dupa ce aproape 400 de societăti comerciale au anuntat noi disponibilizari. Cei mai multi someri vor proveni de la firme din Bucuresti, peste 5.000 de persoane. Tot in capitala sunt si cele mai multe societati care au anuntat ca fac reduceri de personal.

Activele bancare neperformante din România, Bulgaria si Croatia sunt de 25-40%

Activele bancare neperformante din România, Bulgaria si Croatia au o pondere de 25-40%. Este estimarea agentiei de evaluare Standard & Poor's. Specialistii institutiei considera ca Romania, ca si Bulgaria si Croatia, au o capacitate limitata de a-si sustine sistemele bancare. Reducerea ajutorului de la institutiile mamă va fi compensată cu dificultate prin folosirea fondurilor de la stat, considera agentia. Ieri, presedintele Traian Basescu a cerut institutiilor straine de credit cu filiale la noi sa-si indeplineasca obligatia de a credita firmele private.

Cresc impozitele pe case si terenuri

Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa majoreze cu aproape un sfert valoarea impozabilă a clădirilor si terenurilor, dupa care se stabilesc impozitele pe care trebuie sa le achite populatia. Conform Codului Fiscal, valoarea impozitelor si taxelor locale se indexează o dată la trei ani. Bucurestiul este unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Pretul mediu al apartamentelor din zona centrala a Capitalei este mai mare ca la Amsterdam, Milano, Berlin sau Bruxelles.

Taxa de poluare va fi mai mica

Controversata taxa auto, triplata de fostul guvern, dupa invazia de masini vechi in Romania, va fi mai mica de saptamana viitoare. Ministrul Mediului a anuntat ca Guvernul va da o ordonanta de urgenta care va anula triplarea taxei de poluare auto. Mai mult, cei care au platit acesta taxa isi vor primi diferenta de bani inapoi. In acelasi timp, Comisia Europeana spune ca prabusirea sectorului auto in aceasta perioada de criza trebuie impiedicata.

Record: China bate SUA la vanzarile de masini

Pentru prima oara, China a fost cea mai mare piata auto mondiala, luna trecuta. Chinezii au vandut peste 730.000 de masini in ianuarie, cifra in scadere, dar mai mare decat cea din Statele Unite unde au fost comercializate putin peste 650.000 de automobile. Interesant este ca producatorul american General Motors, desi scade puternic in SUA, creste in China, unde anul trecut a vandut peste un milion de masini.

Investitorii au jucat indecis

Bursa americana a inchis aseara in crestere modesta sustinuta, la sfarsitul sedintei, de acordul in Congres asupra planului de relansare economica. Marile burse europene au incheiat sedinta de ieri cu cresteri usoare. Investitorii si-au recapatat optimismul fata de planul american de sprijinire a sectorului bancar, in valoare de până la 2.000 de miliarde de dolari. Bursa de la Bucuresti a avut o scădere nesemnificativa.

Leul s-a depreciat accentuat la finalul sedintei interbancare

Leul s-a depreciat ieri in fata euro cu 1,6 bani, ajungand la cursul oficial la 4,273 lei pentru un euro. Spre finalul sedintei interbancare, moneda nationala a pierdut si mai mult, cursul ajungand aproape de nivelul de 4,29, pe fondul cererii crescute pentru euro.

Si, din agenda economica a zilei:

Institutul National de Statistica publica datele privind evolutia indicelui preturilor de consum la noi

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, discuta cu o delegatie BERD.

Inca 38.000 de someri pana in luna mai. Cresc impozitele pe case si terenuri
Asculta Jurnalul Economic
Radio France Internationale - HotNews.ro
de Joi, 12 Februarie 2009