Franta a obtinut, marti, dreptul de a reduce TVA aplicata in restaurante, gratie unui compromis fiscal intre partenerii Uniunii Europene, punandu-se astfel capat unor negocieri dificile pe acest subiect, mai ales cu Germania, care au durat mai multi ani.

Inca din 2002, fostul presedinte francez, Jacques Chirac, promisese scaderea TVA pentru restaurante, fara a obtine insa acordul partenerilor europeni. Acum, succesorul sau, Nicolas Sarkozy va profita de beneficiile politice pe care le aduce aceasta reusita, comenteaza presa internationala.

Patronii de restaurante cerusera reducerea TVA in acest domeniu inca de acum zece ani, scrie Le Monde.

Ministrii de finante din UE au ajuns, marti, la un acord privind reducerea TVA la anumite bunuri si servicii in toate tarile membre, sub pragul impus pana acum de minimum 15%. Sunt vizate serviciile care folosesc intens mana de lucru. De exemplu, saloanele de cosmetica, renovarea locuintelor sau alte servicii de reparatii la domiciliu vor beneficia de o cota redusa de pana la 5%.

Germania si alte tari reticente la aceasta masura, precum Danemarca, Cehia, Bulgaria, Lituania si Estonia au publicat o declaratie separata spunand ca vor limita aplicarea unui TVA redus, scrie AFP.

In schimb, unele tari se bucura dupa ce marti au obtinut dreptul de a reduce TVA la produse cruciale, de exemplu, pentru alimente in Malta si pentru gazul lichefiat in Cipru.

Cei mai fericiti vor fi insa patronii, dar si clientii cafenelelor si restaurantelor din Paris. Dupa 6 ani de negocieri a fost nevoie de o criza mondiala ca Franta sa obtina reducerea TVA pentru acest domeniu.

Se asteapta ca taxa pentru restaurante sa scada la 10% de la 19,6% cat este in prezent, desi patronatul spera la un nivel de 5,5 procente. Parisul a avertizat, insa, ca nu va mai acorda ajutoare acestui sector si ca ar putea cere garantii privind locurile de munca in domeniu.