"Ceea ce imi place la Barcelona este senzatia de incitare, zonele care difera atat de mult intre ele; ingustele strazi din Cartierul Gotic, largile bulevarde din Eixample, elegantele magazine si baruri din Born, strazile ce altreneaza in Raval, parcul de la Ciutadella intr-o dupa-amiaza de duminica, focurile de pe plaja in serile calde de vara, noua arhitectura din Puerto Olimpico en Diaginal del Mar, aerul proaspat din Montjuic, senzatia montana de Tibidabo, atmosfera intima de Gracia", acest comentariu al unui vizitator al Barcelonei m-a invitat la aventura de o zi in capitala Cataluniei.

31
Foto: HotNews.ro

De la inceput trebuie sa fie clar oricarui turist ca Barcelona nu poate fi vizitata intr-o zi. E nevoie de cel putin 3 zile. Barcelona este imensa si operele lui Antoni Gaudi in sine iti rapesc zile intregi, daca stai sa le explorezi cum trebuie.

Am intrat in Barcelona la rasaritul soarelui intr-o zi de vineri. Fara sa cunoastem orasul si inarmati cu o harta, un GPS si multe informatii dobandite din diferite ghiduri celebre.

La Sagrada Familia se afla in centrul Barcelonei

Scopul vizitei in capitala Cataluniei a fost de a vedea operele lui Gaudi si-apoi daca mai ramane vreme si pentru altceva. De-a lungul anilor, am trecut prin Barcelona de mai multe ori, fara a avea vreme sa vad operele lui Gaudi, ba alergaturi catre alte taramuri, ba munci, ba intalniri pe fuga cu familia.

Prin vestul Barcelonei, am incercat sa ne strecuram catre Sagrada Familia introducand coordonatele strazii cu acelasi nume pe GPS-ul pe care-l aveam la bord. Nu mare ne-a fost surpriza sa aflam ca Sagrada Familia nu se afla pe strada cu acelasi nume. Din inca doua incercari esuate, am reusit sa ajungem la ansamblul lui Gaudi.

30
Foto: HotNews.ro
Sagrada Familia este ansamblui lui Antoni Gaudi situat in centrul orasului, format din stalactite, stalagmite si turnuri cilindrice. Catedrala a fost inceputa in 1882 si nu este terminata nici in prezent. Biletul costa 11 euro tocmai pentru a ajuta la strangerea de fonduri destinate finalizarii ultimei capodopere a lui Gaudi. Pentru a urca la etajele superioare ale catedralei, trebuie sa mai platiti o taxa de 2,5 eruo pentru a folosi liftul. Vederea din Sagrada Familia este superba, poti observa Barcelona de la inaltime in toate colturile ei.

M-am indragostit de Antoni Gaudi la intamplare. Acum multi ani. Am citit despre geniul arhitectului spaniol si m-am trezit fermecata de personalitatea lui si geniul marelui catalan.

Te simti ca Alice in tara minunilor in Parcul Guell

Dupa Sagrada Familia a urmat parcul Guell, o gradina in stil art nouveau realizata de Gaudi pentru care e nevoie de 5-6 ore pentru a reusi sa vizitati in intregime. Casa Museu Gaudi merita vizitata. Este amenajata intr-o casa roz si a fost construita de asistentul si mana dreapta a lui Gaudi, Francesc Berenguer.

La Rambla - cea mai cunoscuta strada din Barcelona

Cea mai vestita zona a Barcelonei este La Rambla. Este plina de terase, artisti stradali, chioscuri de ziare, cafenele in aer liber. La Rambla se termina in portul vechi, unde o statuie a lui Cristofor Columb indica spre mare. In apropiere se afla Museu Marítim care prezinta istoria vietii din Mediterana. Cladirea muzeului este fost santier naval, unde erau construite vasele ce navigau pe Mediterana. In vechiul port se afla cel mai mare Acvariu din zona mediterana.

Soparla
Foto: HotNews.ro

E bine de stiut ca toate muzeele sunt inchise lunea si in zilele de sarbatoare.

Trebuie incercat: paella si Sangria intr-unul din restaurantele de pe La Rambla.

Trebuie sa gustati din tapas (mai multe feluri de mancare traditionala spaniola asezate pe acelasi platou)

Cafeaua din Barcelona este minunata si ieftina: maxim 1,60 euro cea cu lapte.

Recomandare: E mult mai usor sa savurati Barcelona inchiriind o masina. Sunteti mobili si reusiti sa ajungeti mult mai usor dintr-un colt in altul al orasului.