1. Ca nu trebuie sa te indatorezi niciodata la limita. Daca bancile accepta indatorarea pana la 70% nu inseamna ca 70% trebuie sa si iei.

2. Ca nu e bine sa dai pe lucruri cat nu fac – asteapta pana cand pretul va reflecta realitatea. Daca ai cumparat inainte de criza o garsoniera cu banii cu care ti-ai lua acum un apartament cu doua-trei camere, cat de confortabil te simti in noua casa? Daca ti-ai luat o masina de fite pe care n-o mai pot plati, dar care noua costa cu 30% mai putin, cum e?

3. Ca trebuie sa muncesti. Mentalitatea de invingator de tipul: "timpul trece, leafa merge" este cea care te face dispensabil angajatorului. Pe vremuri grele, vei fi primul concediat sau, in cel mai bun caz, ultimul la bonusuri.

4. Ca nu are rost sa mai faci drumul pana la banca daca nu ai un dosar beton, venituri stabile si cazier lipsa la Biroul de Credit. Si nici atunci nu mergi la sigur!

5. Ca nu trebuie sa investesti in lucruri pe care nu le cunosti (indeajuns)! Este un sfat simplu care le-ar fi fost de folos si celor de pe Wall Street la vremea lor! Extins: ca trebuie sa ceri informatii suplimentare cand nu ai inteles ceva. Unit-linked, overdraft, subprime – oare ce-or insemna?

6. Ca trebuie sa te concentrezi si pe economii, astfel incat sa nu ramai fara casa, masina si copii pentru ca ai fost concediat si nu ti-ai putut gasi o slujba in mai putin de o luna.

7. Ca, asa cum v-am spus de multe ori, nu trebuie sa iti faci credit in monede exotice pentru ca sunt imprevizibile – iar cand faci un imprumut, nu-ti prea doresti surprize!

8. Ca trebuie sa-ti diversifici investitiile si sa nu-ti pui niciodata tot capitalul pe bursa, in imobiliare, lalele sau IT. Nu stii niciodata cand si unde va lovi recesiunea!

9. Ca nu trebuie sa-ti faci socoteli pe venituri viitoare si nici sa te bazezi pe cresteri ipotetice ale pietei cand imprumuti/iti dai demisia/faci investitii importante.

Citeste mai mult si comenteaza pe Solvabil.ro