Ce fac fetele mele? Asa se intreaba, intr-o scrisoare, un fost fermier nostalgic dupa vitele sale pe care nu le-a mai putut intretine, fiind nevoit sa le instraineze. "Pentru mine, au fost ca si copiii mei", recunoaste fermierul. Dupa o afacere esuata, acesta a ramas si fara "copii" si fara case si fara bani. Este o scrisoare trimisa Sindicatului Crescatorilor de Taurine din Romania (SCTR) care va picheta timp de cinci zile sediul Ministerului Agriculturii.

Scrisoarea:

Hei, hei, Sindicatule…

Mi-ai redeschis o rana ce timp de un an nu s-a cicatrizat inca. O durere in suflet, care, se adanceste mereu, cu fiecare vaca ce trece pe strada mea. Pentru mine, au fost ca si copiii mei. Am suferit cu ele la orice boala si m-am bucurat la orice fatare, la toate picaturile de lapte gustos pe care nu-l voi mai bea, cred, niciodata. Am ramas cu amintiri dureroase, cu grajdul gol, cu datorii la 2 banci pe 10 ani si 2 apartamente vandute pentru a face acest sacrificiu, pentru copiii mei, ca ei sa ajunga fermieri. Doar bunul Dumnezeu stie prin ce am trecut… inundatii - fara nutret, un pret de nimic la lapte, vitei, munca, munca zi si noapte, calduri insuportabile… intr-un cuvant durere. Durere pe care nu o voi uita usor… Ce fac fetele mele?...il intreb mereu pe cel caruia i le-am vandut. Durerea din sufletul meu va ramane…

Plang…ma doare, parca le astept zilnic sa vina de la pascut. Astept pe banca, la aceeasi ora sa merg la muls seara. Ma trezesc la ora 5 dimineata, nu mi-am modificat programul de somn. Nu eram obosita niciodata pentru ele. Le iubesc si le vreau inapoi. Mi-e dor de ele, de mirosul lor, de laptele lor cel dulce gustos. Nu

sunt bani… datoriile ma macina. Voi mai avea oare, la batranete, in curtea mea vreo Andruta, Florina, Juju, Bubulina, Alexandra, Bruna, Adriana, Pirosca, Ana, Nicoleta sau Andrada, Fulguta… asa le strigam pe fiecare pe nume. Va iubesc si azi si intotdeauna, imi lipsiti, haideti la mama.

Sat. Ivanda nr. 236, comuna Marinca, jud. Timis

Data postei 17.03.2009

Protest in fata Ministerului Agriculturii

"Scrisoarea exprima cel mai bine starea zootehniei si drama poporului roman, integrat in Europa. V-am fi recunoscatori daca ati publica scrisoarea, in speranta ca o vor citi toti politicienii si guvernantii, dar mai ales romanii pe care ii asteptam in perioada 13–18 aprilie 2009 in fata Ministerului Agriculturii. Toti cei interesati sa depuna sugestii, reclamatii, propuneri, sa scrie in “Cartea neagra a agriculturii Romaniei”, sunt asteptati in aceasta perioada la “Cortul Sperantei” deschis intre orele 08:00 – 18:00, in cadrul pichetului de protest organizat de SCTR. In Saptamana Patimilor fermierii cheama pe toti romanii la o saptamana de post, in care sa nu mai cumparam si sa nu mai mancam nici un aliment importat", a informat Costel Caras, Presedinte SCTR.