Comisia europeana a decis, luni seara, sa acorde ajutoare financiare limitate producatorilor de lapte in incercarea de a calma nemultumirile acestora, dar nu a acceptat sa isi revizuiasca politica privind cotele de lapte. Producatorii au manifestat in mai multe tari intre care Germania si Franta.

Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a anuntat aseara ca agricultorii europeni, incepand cu sectorul laptelui, vor beneficia anticipat de subventii europene din cauza gravelor dificultati care au dus la scaderea pretului laptelui si la cresterea costurilor de productie.

Ei vor putea primi pana la 70% din aceste ajutoare pentru productia pe 2010, incepand din 16 octombrie 2009, a precizat Boel in timpul reuniunii ministrilor Agriculturii din UE.

Ministrul Agriculturii din Franta considera ca masura nu va duce la rezolvarea problemelor in acest sector. Producatorii francezi de lapte au organizat luni o noua zi de proteste nationale in mai putin de o saptamana.

Circa 13.000 de protestatari au cerut cresterea preturilor platite de cei care prelucreaza laptele, dupa ce acesta s-a ieftinit cu 30%.

In Germania, autoritatile au anuntat, luni, carburanti mai ieftini pentru agricultori dupa ce circa 6.000 de agricultori au manifestat in centrul Berlinului.

La Bruxelles, circa 1.000 de agricultori europeni s-au adunat cu tractoare si vaci in fata sediului unde a avut loc reuniunea ministrilor europeni ai Agriculturii.

Criza mondiala a lovit majoritatea tarilor europene producatoare de lapte in frunte cu Germania si Franta.