"Nu este admisibil ca Romania, care are o capacitate efectiv mai mare, in comparatie cu alte tari, si pe agricultura si pe zootehnie, sa fie importatoare, in proportie de 70%, de produse agroalimentare", a declarat vineri premierul Emil Boc, intr-o conferinta de presa la Timisoara, transmite Mediafax.

"In cadrul discutiilor pe care le vom avea cu CE si FMI in luna iulie si inceputul lunii august vom discuta cel putin doua aspecte majore. In primul rand, majorarea plafonului garantiilor guvernamentale, astfel incat Romania sa fie in stare, prin intermediul Guvernului, dupa modelul programului Prima Casa, Primul Siloz, sa poata oferi garantii guvernamentale si pentru dezvoltarea altor ramuri strategice ale economiei nationale. Deci dezvoltam sectorul constructiilor, dezvoltam sectorul agriculturii prin programul Primul Siloz pentru productia de cereale, il vom utiliza si pentru sustinerea fermelor, a intreprinzatorilor din domeniul zootehnic, pentru ca producatorii Romaniei sa fie incurajati sa produca si carne de porc si carne de pasare si alte produse de acest fel, prin implicare directa a statului", a mai afirmat Boc.

Premierul considera ca majorarea acestui plafon va incuraja fermierii din Romania, astfel ca importurile de produse agroalimentare vor scadea. "De aceea vrem sa utilizam acest mecanism, al garantiilor guvernamentale, pentru a incuraja fermierii din Romania sa aiba posibilitatea sa ofere procesatorilor carne de porc, carne de pasare si alte produse similare si sa nu fim nevoiti, asa cum suntem acum, sa importam 70% din asemenea necesar din strainatate", a explicat Boc.

In opinia lui Boc, agricultura are o pondere insemnata la PIB si reprezinta "o crestere naturala a economiei romanesti".

Embargoul asupra exporturilor de carne de porc ar putea fi ridicat in octombrie

Premierul a spus ca, in timpul intalnirii cu conducerea firmei Smithfield, la Timisoara, nu s-a pus in discutie problema despagubirilor de 11,5 milioane de euro pentru pagubele suferite de companie in timpul epidemiei de pesta porcina din 2007, insa a discutat despre ridicarea embargoului impus Romaniei pe produsele din carne, care ar putea avea loc in luna octombrie a acestui an.

"Obiectivul nostru este ca embargoul sa fie ridicat, incepand cu luna octombrie, si am facut demersuri in acest sens la Comisia Europeana pentru ca pesta porcina sa nu mai fie un obstacol al exportului de produse de carne din Romania", a conchis Boc.